Vanatoarea comerciantilor certati cu legea, la final

Magazin Salajean 29 decembrie 2006 0

Controalele mixte demarate pe raza intregului judet, de catre Autoritatea de Sanatate Publica (ASP), Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) si Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC), se apropie de final. Prin aceste controale s-a urmarit respectarea cadrului legal de comercializare a produselor. Rezultatele acestora au fost facute publice de catre reprezentantii celor trei institutii mentionate, intr-o conferinta de presa, ieri, la sediul ASP Salaj. Va reamintim ca actiunea a inceput in data de 11 decembrie si se va finaliza in 30 decembrie a.c..

Valoarea totala a sanctiunilor contraventionale aplicate de catre inspectori a fost de 26.200 RON, din care 17.000 RON au constituit cuantumul amenzilor aplicate doar de DSVSA. In ceea ce priveste celelalte doua institutii implicate in acest raid au avut si ele o captura destul de importanta, respectiv 6.200 RON (ASP) si 3.000 RON (OJPC).

Inspectorii OJPC, impreuna cu ASP si DSVSA au efectuat in aceasta perioada, un numar de 30 de actiuni de control la agentii economici din judet. In urma controalelor efectuate de catre inspectorii OJPC, din totalul de 30 de agenti, 18 au incalcat legislatia in domeniu, iar 2 dintre acstia au fost sanctionati cu amenda in valoare totala de 3.000 RON. Celorlati 16 le-au fost intocmite procese verbale de constatare a contraventiei, primind fiecare cate un avertisment. Au existat si cazuri fericite, si anume 12, unde nu s-au constatat nici o abatere de la prevederile legale privind protectia consumatorilor. Avertismente au primit agentii economici care nu aveau afisat in incinta unitatii autorizatia de functionare, sau lipsa preturilor la unele produse expuse la comercializare, a afirmat directorul OJPC Salaj, Aurora Sabou.

Marincas Ligia, reprezentantul ASP Salaj, a mentionat faptul ca, in urma celor 30 de controale efectuate de catre inspectori, au fost aplicate un numar de 4 amenzi in valoare totala de 6.200 RON. Cea mai importanta masura luata in decursul acestor actiuni a fost suspendarea unei unitati de alimentatie publica, din comuna Crasna. Se pare ca, aceasta unitate a primit sanctiuni atat din partea ASP, cat si din partea OJPC, pentru o serie de abateri depistate. Avertismentele acordate au fost in numar de 12. Principalele abateri constatate au fost cele privind normele generale de igiena si sanatate publica, lipsa controlului medical periodic al personalului angajat, lipsa echipamentului de protectie, precum si lipsa instruirii personalului.

Pe de alta parte, raportul prezentat de directorul adjunct al DSVSA, Ionel Dochitoiu a fost unul de amploare. Astfel, captura inspectorilor institutiei a fost una bunicica, respectiv 17.000 RON. Exceptand amenzile, au fost acordate si 6 avertismente, cu posibilitatea de a-si remedia problemele, pana la sfarsitul acestui an. Controalele la cei 30 de agenti economici au fost efectuate in functie de profilul de activitate. Astfel, au fost luate in vizor 2 centre de ingrijire si asistenta, 13 restaurante, 6 unitati de patiserie, cofetarie si unitati de panificatie, 7 magazine, 1 supermarket si o piata agroalimentara. Dintre principalele nereguli depistate au fost inexistenta vestiarelor filtru (sau inca nu au fost finalizate), inexistenta dulapurilor sau incaperilor pentru pastrarea materialelor pentru igienizare, echipaj de protectie incomplet, spatii de depozitare insalubre, precum si aranjarea necorespunzatoare a marfii in depozite. De asemenea, in urma controalelor au fost confiscate produse alimentare, respectiv 7 kg de pasta de mici, precum si produse de origine non animala ( chipsuri, pufarin si budinca). Actiunile de control vor continua pana la finele acestei saptamani, inclusiv sambata. In comparatie cu anul trecut, s-a constatat o ameliorare a situatiei la nivelul institutiilor, in special la unitatile de productie, a mai spus directorul adjunct.

La finele conferintei, Aurora Sabou, directorul executiv al OJPC Salaj, a dorit sa informeze toti agentii economici despre modificarile care au survenit la OG 21/ 1992, privind protectia consumatorilor. Modificarile esentiale fac referire la cuantumul amenzilor aplicate. Astfel, daca inainte amenda pentru produse expirate era cuprinsa intre 500 si 3.000 RON, acum cuantumul este cuprins intre 2.000 si 4.000 RON. Pentru informarea incompleta de pe ambalajele produselor cuantumul era cuprins intre 200 si 2.000 RON, in schimb acum cuantumul este cuprins intre 1.000 si 3.000 RON.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »