Valcau de Jos – in carantina din cauza rabiei

Magazin Salajean 20 noiembrie 2008 0

Valcau de Jos - in carantina din cauza rabiei

Localitatea Valcau de Jos a intrat, din aceasta saptamana, in carantina de gradul III, dupa ce inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj au gasit ca fiind pozitive la virusul turbarii probele ridicate de la o vulpe ce a intrat in comunitate, unde a fost ucisa de sateni. Mircea Martin, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, ne-a declarat ca in localitate au fost instituite toate masurile ce se impun in cazul acestei epizootii, pentru evitarea raspandirii bolii. In localitatea Valcau de Jos, am fost nevoiti sa instituim carantina de gradul III, dupa ce o vulpe ce a parasit mediul silvatic si a intrat in sat a fost depistata cu rabie. Am trimis localnicii care au omorat vulpea la circumscriptia medicala, pentru a primi vaccinul antirabic si am facut catagrafia carnasierelor din gospodariile prin care a trecut vulpea. Carantina impusa in sate este pe o raza de protectie de 3 kilometri si o raza de supraveghere de alti 10 kilometri, spus directorul DSVSA Salaj.

Potrivit sursei citate, in judet a fost efectuata o actiune de vaccinare a vulpilor prin folosirea de momeli vaccinale. In numar de 5.000, acestea au fost raspandite in zonele unde au fost semnalate cazuri de turbare la vulpi, masura urmarind limitarea aparitiei si raspandirii acestei epizootii.

In acest an, Salajul s-a confruntat cu aproape 50 de focare de rabie, din care aproximativ 40 de focare au fost inchise.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »