Val de scumpiri in 2010

Magazin Salajean 29 decembrie 2009 0

Val de scumpiri in 2010* incepand cu 1 ianuarie 2010, se vor majora preturile la carne, tigari, politele RCA, carburanti, asigurari si energie electrica

* principalele motive ale scumpirilor vor fi accizele mai mari, dar si devalorizarea leului

Pretul gazelor ramane neschimbat, iar la electricitate ar putea creste

Potrivit unui comunicat remis de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), pretul platit de consumatorii industriali si casnici pentru gazele naturale va ramane neschimbat, de la 1 ianuarie 2010, desi consumul de gaze la nivel national a scazut, in 2009, cu 17,5 la suta. In trimestrul IV al fiecarui an, operatorii cer ajustarea preturilor, atat la energie electrica, cat si la gazele naturale.

Acestia au prezentat ANRE documente cu cheltuielile pe care ei le-au facut cu distributia, furnizarea etc. Acum, Autoritatea a decis ca, din 1 ianuarie 2010, pretul platit pentru gaze sa ramana nemodificat, se mai arata in informarea amintita.

ANRE urmeaza sa ia, in aceste zile, o decizie in privinta pretului platit pentru energia electrica, acesta fiind foarte posibil sa fie indexat cu inflatia.

Soferii si fumatorii raman nefericiti

Soferii vor plati anul viitor cu pana la 20 la suta mai mult pentru benzina si motorina. De asemenea, conducatorii auto vor fi obligati ca, din 2010, sa scoata din buzunar mai multi bani pentru taxa auto, care se va calcula la un curs euro de 4,26 de lei.

Astfel, pentru un autoturism cu o vechime de 1 an, cu motor euro 4, de 1,4 litri, se va plati la inmatriculare peste 2.000 de lei, cu 255 de lei mai mult decat in prezent.

Si fumatorii vor fi afectati de valul de scumpiri, pachetul de tigari urmand sa se scumpeasca cu 40-50 de bani.

O alta scumpire a anului 2010 va fi si cea a politelor RCA, care vor fi mai valoroase cu pana la 300 de lei. Pretul va fi diferit atat in functie de motorul masinii, dar si de comportamentul soferului in trafic, deoarece va fi introdus sistemul bonus-malus. La acest capitol, mai trebuie mentionat ca, in anul ce vine, va trebui sa cotizam ceva mai multi bani si la stat, deoarece impozitul platit pentru masina sau pentru locuinta va creste cu 20 de procente.

Preturile produselor alimentare o iau razna

In ceea ce priveste produsele alimentare, anul 2010 va aduce scumpiri la carnea de pui, dar si la branzeturi si lapte, al caror pret va creste treptat, in mai multe transe.

La acest capitol, din luna februarie, sunt asteptate scumpiri la fructele si legumele din import, precum si la gemuri sau compoturi, in mare parte tot din cauza deprecierii leului.

Chiar si painea va fi mai scumpa in 2010, cu pana la 10 la suta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »