Vaccinul pentru prevenirea cancerului de col uterin – o enigma pentru parinti

Magazin Salajean 4 decembrie 2008 0

Vaccinul pentru prevenirea cancerului de col uterin - o enigma pentru parinti

Beneficiile controversatului vaccin contra cancerului de col uterin vor fi din nou prezentate parintilor. Din cauza putinelor acorduri primite pentru vaccinarea elevelor de clasa a IV-a, Ministerul Sanatatii a decis ca medicii de familie si cei din scoli sa informeze si mai mult parintii in privinta beneficiilor vaccinului pentru tinere. Motive pentru refuz sunt, si pe buna dreptate. Graba in care a fost demarata campania de vaccinare pentru cele peste 100 de mii de eleve din Romania, slaba informare a parintilor, mai ales dupa discutiile aparute in privinta eficientei vaccinului, au avut ca rezultat nesiguranta oamenilor in ceea ce priveste beneficiile si efectele secundare ale vaccinului pentru prevenirea cancerului de col uterin.

Dupa cum ne-au informat reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, in judet au fost inscrise in campanie 937 de eleve de clasa a IV-a. Din totalul tinerelor incadrate in program, doar pentru 72 si-au dat acceptul parintii. Pentru 816 eleve am primit un raspuns negativ pentru vaccinare, iar pentru 49 nu am reusit sa intram in contact cu parintii, majoritatea de etnie roma sau plecati din localitate, ne-a declarat dr. Dana Pop, directorul ASP Salaj.

Parintii din mediul rural refuza vaccinul

In mediul rural, doar 10 la suta din parinti au fost de acord ca fetele lor sa fie vaccinate contra cancerului de col uterin. Conform datelor centralizate pana vineri de ASP Salaj, dintr-un total de 416 eleve inscrise in programul de vaccinare, pentru 344 dintre ele parintii au semnat declaratii de refuz. Doar 41 de parinti si-au dat acordul pentru ca fetele lor, eleve in clasa a IV-a, sa fie vaccinate, in vreme ce 31 de familii nu au putut fi contactate pentru a li se consemna punctul de vedere. Recordul pozitiv al campaniei de vaccinare din Salaj este detinut de comuna Carastelec, unde toate cele sase fete de clasa a IV-a vor fi vaccinate, respectiv Sarmasag, unde 23 din 24 de eleve vor primi vaccinul. La polul opus se afla, asa cum am mai scris, comunele Surduc si Garbou unde parintii a 28 de fete au refuzat vaccinul.

La nivel national, Reprezentantii Federatiei Asocia-tiilor Parintilor au reprosat in cadrul unei dezbateri desfasurate la Ministerul Sanatatii, modul in care s-a facut campania de informare si au cerut autoritatilor sa raspunda public pentru vaccinarea elevelor de clasa a patra impotriva cancerului de col uterin. Altfel spus, parintii vor ca Ministerul Sanatatii Publice (MSP) sa isi asume oficial raspunderea pentru vaccinare si, implicit, pentru efectele secundare ce ar putea aparea. Propunerea este pe cat de simpla, pe atat de eficienta. Cu tot acordul semnat cerut parintilor pentru vaccinarea copilelor, MSP se spala de raspunderi, insa prin garantarea pentru efectele vaccinului (printr-un act normativ) ar creste increderea oamenilor in campania initiata, implicit in eficienta vaccinului pentru prevenirea cancerului de col uterin.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »