Vaccinarea impotriva cancerului de col uterin ar putea fi reluata

Magazin Salajean 23 iunie 2009 0

Vaccinarea impotriva cancerului de col uterin ar putea fi reluataReprezentantii Ministerului Sanatatii vor sa acorde o noua sansa campaniei de vaccinare impotriva cancerului de col uterin, care, anul trecut, nu s-a bucurat de succes in scolile romanesti. Pentru a preveni, insa, un nou esec, mai intai se va evalua modul in care familiile elevelor de clasa a VI-a si a VII-a privesc acest vaccin si daca sunt dispuse sa aprobe administrarea lui fetitelor.

Aproape 55 de medici de familie din Salaj vor fi implicati in campaniile de vaccinare din scoli si, implicit, in noua campanie de vaccinare impotriva cancerului de col uterin, in cazul in care reprezentantii Ministerului Sanatatii vor decide derularea ei.

Dintre acesti medici, sase lucreaza in cabinetele scolare din mediul urban, restul fiind mdici de familie din mediul rural. Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj va organiza, in perioada imediat urmatoare, intalniri cu medicii implicati in campaniile de vaccinare din scoli. Totodata, s-au facut demersurile necesare la Colegiul Judetean al Medicilor pentru acordarea de credite EMC medicilor implicati, ne-a declarat purtatorul de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli.

Medicilor respectivi li se vor inmana brosuri tiparite si o scrisoare metodologica, informatiile tehnice fiindu-le prezentate de catre medicul epidemiolog, pe baza materialului standardizat furnizat de Ministerul Sanatatii.

A doua etapa a campaniei de informare vizeaza intalnirile cu parintii fetelor din clasele a VI-a si a VII-a din anul scolar 2009-2010, intalniri ce vor avea loc imediat dupa inceperea anului scolar. Tot in luna septembrie se va derula, la Zalau, si intalnirea cu profesorii diriginti, scopul intalnirilor fiind furnizarea de informatii, corecte si complete, care sa-i ajute pe parinti sa decida in ceea ce priveste protejarea sanatatii copiilor si reducerea riscului de a dezvolta cancer de col uterin. Intalnirile vor fi coordonate de dirigintele clasei, impreuna cu medicul care va efectua vaccinarea in scoala respectiva. In cadrul acestor intalniri, li se vor prezenta parintilor aspectele cele mai importante si relevante privind infectia cu HPV si preventia cancerului de col uterin si li se vor da materialele tiparite in acest sens. Directia de Sanatate Publica Salaj va monitoriza participarea medicilor la intalnirile cu parintii organizate de scoli, ne-a declarat purtatorul de cuvant.

Potrivit acestuia, pe toata durata campaniei de informare, in cadrul Institutului pentru Sanatate Publica Bucuresti va functiona Centrul National de Informare pentru prevenirea cancerului de col uterin. Organism special infiintat pentru a gestiona o cat mai buna si corecta informare a populatiei, acest centru dispune de o linie de TELVERDE: 08008-00008, la capatul careia vor raspunde operatori special pregatiti, care vor furniza informatii tuturor solicitantilor. Intrebarile care depasesc competentele operatorilor vor fi redirectionate catre grupul de specialisti ai Centrului National de Informare, care vor da raspunsurile cele mai avizate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »