Vaccinarea anti-HPV a elevelor de clasa a VI-a si a VII-a va incepe maine

Magazin Salajean 24 noiembrie 2009 0

Vaccinarea anti-HPV a elevelor de clasa a VI-a si a VII-a va incepe maine

Elevele salajence din clasele a VI-a si a VII-a vor primi prima doza de vaccin incepand cu 25 noiembrie, urmand ca in lunile ianuarie si mai 2010 sa le fie administrate a doua si a treia doza.

Ministerul Sanatatii a stabilit, initial, ca vaccinarea fetelor din clasele a VI-a si a VII-a trebuia sa inceapa luni. Dar, cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, in Salaj, campania de vaccinare a fost amanata cu cateva zile. Intr-un comunicat de presa remis redactiei, Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj face cunoscut ca judetului nostru i-au fost repartizate 1.519 doze de vaccin anti-HPV. Distribuirea vaccinurilor a fost facuta de Ministerul Sanatatii, in vederea derularii campaniei nationale de vaccinare gratuita impotriva HPV. Marti, intreaga cantitate de vaccin va ajunge in depozitul Directiei de Sanatate Publica Salaj, iar de miercuri, jumatate din cantitatea de vaccin primita va fi repartizata medicilor vaccinatori, restul pastrandu-se in depozitul DSP Salaj. In functie de acceptabilitatea la vaccinare, se vor suplimenta, dupa caz, cantitatile necesare in unitatile de invatamant, se mai arata in comunicatul de presa.

In judetul Salaj, teoretic, ar trebui sa se vaccineze 2.504 eleve inscrise in clasele a VI-a si a VII-a. Practic, insa, nefiind obligatoriu, vaccinul nu va fi administrat tuturor subiectilor. Informarea parintilor, cu privire la data planificata la care elevele vor fi vaccinate, se va realiza de catre cabinetul medical sau profesorii diriginti. In cazul in care parintii nu sunt de acord cu vaccinarea, vor face cunoscut acest lucru medicului vaccinator sau profesorului diriginte. Nu sunt necesare documente scrise sau semnate pentru acceptarea sau refuzul vaccinarii, se specifica in informarea DSP, unde se mai adauga ca vaccinul impotriva HPV poate fi administrat simultan sau la orice interval fata de celelalte tipuri de vaccinuri, inclusiv vaccinul gripal.

In cazul in care se va dori acest lucru, fetitele vor fi vaccinate de catre medicul scolar sau, dupa caz, de catre medicul de familie care are in arondare scoala respectiva. Inainte de vaccinare, fiecare eleva va fi evaluata de catre medicul vaccinator, iar ulterior administrarii injectiei va fi supravegheata timp de 15 minute. Vaccinul se va administra intramuscular, in brat, campania de vaccinare impotriva HPV cuprinzand trei etape. Prima doza va fi administrata in perioada 25 – 30 noiembrie 2009, urmand ca, in lunile ianuarie si mai 2010, sa fie administrate a doua, respectiv cea de-a treia doza.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca, in Romania, 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin. Boala afecteaza anual 3.000 de romance, situatie care plaseaza tara noastra pe primul loc in Europa, in ceea ce priveste numarul femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin.

Ministerul Sanatatii a luat decizia de a continua campania de vaccinare impotriva HPV, dupa ce un sondaj realizat de institutie a relevat faptul ca 52 la suta dintre parintii care si-au exprimat o decizie de actiune, sunt de acord ca fiica lor sa primeasca acest vaccin.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »