Vaccin antigripal pentru aproape 20.000 de salajeni

Magazin Salajean 2 noiembrie 2010 0

Vaccin antigripal pentru aproape 20.000 de salajeni

Cabinetele medicilor de familie si spitalele salajene dau, in aceasta saptamana, startul vaccinarilor impotriva gripei sezoniere. Vaccinul ofera protectie timp de un an si ne fereste inclusiv de gripa porcina.

Peste 54.000 de salajeni considerati ca facand parte din categoria persoanelor cu risc vor fi vaccinati gratuit, in perioada urmatoare, impotriva gripei sezoniere. O prima transa de 19.150 de doze de vaccin se afla deja in depozitul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, produsele urmand sa fie distribuite cabinetelor de medicina de familie (circa trei sferturi din numarul total de doze), unitatilor sanitare si institutiilor de ocrotire sociala, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Sanda Stanca, director adjunct in cadrul DSP Salaj.

Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, compozitia lui fiind stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care transmite tuturor producatorilor formula vaccinala. In acest sezon epidemic, sustine sursa citata, vaccinul antigripal contine tulpinile AH1N1, AH3N2 si tulpina B.

Potrivit spuselor sale, campania de vaccinare gratuita derulata de catre Ministerul Sanatatii impotriva gripei sezoniere va debuta in judetul nostru in aceasta saptamana si se va derula pana la finele lunii februarie 2011. Campania vizeaza reducerea la maxim a imbolnavirilor prin gripa de sezon. In acest sens, DSP Salaj, in colaborare cu furnizorii de servicii medicale si medico-sociale a inventariat, pentru sezonul epidemic 2010-2011, 54.123 de persoane considerate la risc, a mentionat Stanca. Oficialul institutiei a mai spus ca au prioritate la vaccinare, conform recomandarilor OMS, persoanele cu varsta intre 6 luni si 64 de ani, aflate in evidente cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau HIV; gravidele; angajatii din unitatile sanitare si din institutiile de ocrotire sociala; rezidentii unitatilor de ocrotire sociala; toate persoanele cu varsta de 65 de ani si peste.

Medicii recomanda vaccinarea antigripala si pentru persoanele care nu intra in categoria persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire, pentru ca este considerat singurul mod eficient de prevenire a imbolnavirilor. De asemenea, imbolnavirea poate fi prevenita prin pastrarea regulilor de igiena personala, in special spalatul pe maini cu apa si sapun, evitarea aglomerarilor umane, utilizarea batistelor igienice in caz de tuse ori stranut etc.

Produsul poate fi achizitionat din farmacii, pretul unei doze fiind de aproximativ 30 de lei. Perioada optima de administrare a vaccinului este octombrie-decembrie a fiecarui an, precizeaza Sanda Stanca. Vaccinul nu se administreaza, insa, celor cu alergie la ou, cu boli febrile ori infectii acute.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii (MS), la nivel national s-au achizitionat 1,3 milioane de doze de vaccin gripal trivalent, pentru care s-au cheltuit 14,4 milioane de lei. Dozele au fost comandate la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino si sunt achitate din fonduri bugetare ale Ministerului, pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire, se arata intr-un comunicat de presa al MS.

Ampicilina, incompatibila cu gripa

Gripa este o boala infectioasa, respiratorie, acuta, foarte contagioasa, produsa de virusul gripal. Se manifesta prin simptome respiratorii si fenomene toxice generale, putand evolua uneori spre forme grave. Boala se transmite pe cale aeriana, de la omul bolnav la cel sanatos, direct, prin tuse sau stranut, iar indirect, prin obiecte proaspat contaminate (batista, prosop, vesela etc.) Simptomele apar la 1-2 zile de la contactul cu omul bolnav si se manifesta prin febra 39-40 de grade Celsius, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, rosu in gat, lipsa poftei de mancare, greturi, varsaturi, raguseala, slabiciune, tuse frecventa, uscata, obositoare.

In cazul in care o persoana resimte aceste simptome, trebuie sa consulte de indata medicul de familie. Formele comune se trateaza la domiciliu, cu repaus la pat si paracetamol. Nu se administreaza aspirina, intrucat aceasta poate favoriza aparitia sindromului Reye, recomanda Sanda Stanca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »