Uzina Electrică păstrează tarifele din iarna trecută

Uzina Electrică Zalău va intra în sezonul rece 2012 – 2013 cu tarifele de iarna trecută, de 431,5 lei/gigacalorie (fără TVA) pentru agenţii economici şi de 170 lei/gigacalorie (TVA inclus) pentru abonaţii casnici. Totuşi, conducerea Uzinei ia în considerare majorarea tarifelor, în lunile următoare, în condiţiile în care actualele tarife ţin UE „pe minus”.
În Zalău, la Uzina Electrică mai sunt racordaţi doar aproximativ 500 de abonaţi casnici şi 40 de agenţi economici şi instituţii publice, în timp ce majoritatea populaţiei s-a debranşat de la sistemul centralizat de încălzire în perioada 1998-2000, locuinţele fiind în prezent încălzite cu centrale pe gaz (cele mai multe, n.r.) şi pe lemne. Dacă pentru aceştia din urmă, creşterea preţului gazelor naturale este mai mult decât neplăcută, pentru cei racordaţi încă la fostul CET iarna va începe cu aceleaşi tarife la încălzire ca anul trecut. „Se va intra în sezonul rece 2012 – 2013 cu tarifele de iarna trecută, de 431,5 lei/gigacalorie (fără TVA) pentru agenţii economici şi de 170 lei/gigacalorie (TVA inclus) pentru abonaţii casnici. Tariful pentru abonaţii casnici este mai mic pentru că Uzina Electrică primeşte subvenţie de la Consiliul Local (CL) Zalău. Dacă menţinem aceleaşi tarife de iarna trecută, facturile nu vor creşte. Problema este că aceste tarife sunt în pierdere, întrucât noi le menţinem la aceleaşi valori, în timp ce preţul gazelor şi al curentului a tot crescut. E posibil să majorăm tarifele în lunile următoare, dacă CL va aproba acest lucru”, a declarat directorul SC Uzina Electrică SA Zalău, Viorel Marian.
Deşi Guvernul a eliminat subvenţia acoperită din bugetul de stat pentru energia termică, aceasta fiind acordată acum doar din bugetul local, Marian a declarat că nu crede că vor fi probleme în acest sens, întrucât sumele respective au fost cuprinse deja în bugetul local de către CL Zalău. Viorel Marian a spus că nu vor fi probleme nici în ceea ce priveşte asigurarea combustibilului necesar funcţionării Uzinei Electrice, întrucât aceasta nu are nicio factură cu scadenţa depăşită, cum este cazul altor CET-uri din ţară. „Uzina Electrică funcţionează cu gaze naturale, dar nu vom avea probleme cu asta, pentru că nu avem datorii cum au alte CET-uri din ţară. Nu avem nicio factură cu scadenţă depăşită”, a declarat Viorel Marian.

Foştii abonaţi ai Distriterm trec iar la UE

Populaţia Zalăului s-a debranşat în masă de la sistemul de încălzire centralizat în perioada 1998-2000, când zălăuanii au decis să opteze pentru încălzirea locuinţelor folosind centrale pe gaz ori pe lemne. Fosta reţea de încălzire centralizată a Zalăului a fost preluată, în 2010, de RFV Distriterm (companie de furnizare şi distruţie a gazelor din Ungaria, n.r.), după ce aceasta a câştigat licitaţia anunţată de Consiliul Local Zalău pentru modernizarea şi întreţinerea sistemului de termoficare al oraşului. Totuşi, RFV Distriterm nu a rezistat pe piaţa din Zalău şi a notificat, în acest an, administraţia locală municipală că vrea să se retragă din Zalău şi să renunţe la contractul de delegare de gestiune, încheiat cu Consiliul Local. Ca urmare a acestei situaţii, toată reţeaua pe care RFV Distriterm o avea în Zalău a fost preluată de Uzina Electrică. „Am preluat noi reţeaua pe care o avea RFV Distriterm şi vom asigura noi încălzire celor 600 de apartamente racordate aici. În acest sens, va trebui să încheiem repede contracte cu toţi aceşti abonaţi casnici”, a declarat directorul SC Uzina Electrică SA Zalău.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan, a declarat că administraţia municipală nu va întâmpina dificultăţi în asigurarea subvenţiei către Uzina Electrică, în sezonul rece care urmează. „Primăria Zalău are fonduri pentru asigurarea subvenţiei către Uzina Electrică, nu vom avea dificultăţi legat de acest lucru. Pentru abonaţii casnici, preţul total al unei gigacalorii este de 536,97 lei, din care 170 lei/gigacalorie este valoarea de facturare către populaţie, iar diferenţa, 366,97 lei/gigacalorie, reprezintă valoarea subvenţiei din bugetul local”, a declarat Manuela Ghiuruţan.
Potrivit Manuelei Ghiuruţan, iarna trecută, pentru luna decembrie, administraţia locală municipală a achitat o factură la întreţinere de aproximativ 15.500 de lei.

Zălăuanii aşteaptă facturi uriaşe

În ceea ce-i priveşte pe zălăuanii care îşi încălzesc locuinţele folosind centrale pe gaz şi care sunt majoritari în oraş, aceştia estimează că facturile la întreţinere vor fi mai mari decât cele din iarna anterioară, oamenii punând costul ridicat al întreţinerii pe seama creşterii preţului gazelor. În sezonul rece trecut, facturile au diferit de la caz la caz, în funcţie de suprafaţa apartamentului şi de consumul înregistrat, lucru pe care oamenii îl apreaciază că se va repeta şi în această iarnă. Â
Astfel, proprietara unui apartament de 65 de metri pătraţi, care a achitat la întreţinere, 240 de lei în noiembrie 2011 şi 275 de lei în decembrie 2011, se aşteaptă ca în această iarnă, facturile să fie mai mari. „Am văzut că a crescut preţul gazelor, aşa că mă aştept să regăsesc asta şi în facturile la întreţinere. Iarna trecută, în noiembrie am plătit 240 de lei, iar în decembrie 275 de lei, dar acum sigur va trebui să dăm mai mult. Nu pot estima cu cât, mă voi orienta după ce vom primi prima factură. Depinde mult de suprafaţa apartamentului şi de consumul pe care îl are fiecare familie. Fiecare ştie cât de cald vrea să fie în casă”, a declarat Alexandra Mureşan, proprietara unui apartament de 65 de metri pătraţi în Zalău.
În Zalău, iarna trecută, o familie a achitat la întreţinere, pentru un apartament în suprafaţă de 100 metri pătraţi, facturi de circa 80 de lei în noiembrie şi decembrie, iar la regularizare – circa 350-400 de lei, în timp ce proprietarul unei case în suprafaţă de 210 metri pătraţi, a achitat o factură la întreţinere de 360 de lei, pentru luna decembrie, şi de 480 de lei în ianuarie. „Evident că mă va afecta creşterea preţului gazelor naturale. Ne va afecta pe toţi, pe absolut toţi. Vom avea facturi mult mai mari la întreţinere decât iarna trecută, dar asta e, nu vom avea ce face”, a declarat Daniel Pop, proprietarul unei case de 210 metri pătraţi în centrul Zalăului.

Subvenţii la încălzire

Zălăuanii cu venituri foarte mici şi care se încadrează în criteriile stabilite la nivel naţional pot solicita acordarea subvenţiei la încălzire. Astfel, pot cere acordarea ajutorului financiar respectiv familiile ale căror venituri pe membru de familie sunt de până la 786 de lei şi persoanele singure ale căror venituri sunt mai mici de 1.082 de lei. Dosarele trebuie depuse la Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară (DASC) din cadrul Primăriei Zalău, iar sumele sunt acordate din bugetul Ministerului Muncii, prin Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sălaj.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Zalău, până în prezent, la DASC au fost înregistrate 60 de asemenea dosare, majoritatea fiind depuse de zălăuani care îşi încălzesc locuinţele cu centrale pe gaz. În sezonul rece trecut, 2.879 de zălăuani au beneficiat de subvenţii la încălzire, estimările administraţiei locale fiind că şi în această iarnă, vor fi primite din partea populaţiei în jur de 2.800 de astfel de cereri.

One Thought to “Uzina Electrică păstrează tarifele din iarna trecută”

  1. Pastrati tarifele pa pierderi.Macar nu mai scrieti,ca sunteti de rasul curcilor!!!Adica pe banii contribuabililor don PRIMARE,fara jena?Asa va trebuie „zalaucilor”,daca ati votat un primar”ferches si nealcos”,care sa va”suga”banii prin taxe si impozite,ca sa-i bage-n „gaura neagra,uzinuta electrocutata”.Macar „trageti firloangurile si va-mbracati in bocitoare”,cu mortu-n casa.Desi pute urat…nimeni nu simte mirosul!!!

Leave a Comment