Urmasii baronilor Banffy si Wesselenyi, fara paduri

Magazin Salajean 7 februarie 2007 0

Urmasii baronilor Banffy si Wesselenyi, fara paduri

Comisia judeteana de fond funciar a respins cererile de retrocedare a aproximativ 2.000 de hectare de padure in Mirsid, Nusfalau, Jibou, Valcau, Halmasd, Simleu Silvaniei, pe motiv ca cererile nu fac obiectul Legii 247 * hotararea poate fi atacata in instanta

Prefectul Andrei Todea ne-a informat ieri ca, recent, Comisia Judeteana de Fond Funciar a respins, cu 10 voturi pentru si doua abtineri, cererile de retrocedare a aproximativ 2.000 de hectare de padure situate in Mirsid, Nusfalau (Padurea Lapis, rezervatie naturala), Jibou, Valcau, Halmasd, Simleu Silvaniei, cereri formulate de urmasi ai baronilor Banffy si Wesselenyi. Prefectul Todea ne-a declarat ca, in decizia luata, s-a invocat Legea CASBI (Casa de Administrare si Supraveghere a Bunurilor Inamice), Legea 91 din 9 februarie 1945, prin care au fost preluate si bunurile care au apartinut familiilor respective. CASBI avea menirea de a administra aceste bunuri pana cand cei care s-au retras din tara cu trupele inamice (in speta, cele naziste) vor veni sa-si revendice bunurile. Din cele declarate de Todea, rezulta ca familiile mentionate nu si-au revendicat aceste bunuri pana la expropierea din 1948, cand, se stie, a avut loc nationalizarea. Prin urmare, conform hotararii luate de Comisia Judeteana de Fond Funciar, cererile cu pricina nu fac obiectul Legii 247, care spune ca se retrocedeaza toate bunurile luate abuziv de Statul Roman in perioada 9 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Aceasta a fost decizia noastra, sa invalidam toate cererile, adica sa nu dam nimic. Fireste, cei in cauza se pot adresa instantei, care va decide, ne-a declarat Todea.

Reamintim ca, in luna octombrie a anului trecut, Comisia Judeteana a respins cererea numitilor Banffy Toma Stefan Andrei, Banffy Adalbert Iosif si Bojthe Cristina, dupa defunct Wesselenyi Stefan, de retrocedare a 499 de hectare cu vegetatie forestiera in comuna Mirsid, pe acelasi motiv, ca cererea nu face obiectul Legii 247, invocandu-se Legea CASBI.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »