Uriah Heep story (1)

Magazin Salajean 2 august 2007 0

Uriah Heep story (1)

Initial, am vrut sa scriu aceasta saga saptamana trecuta, inaintea concertului Uriah Heep. Faptul ca era o trupa batrana, putin cunoscuta de generatia tanara, m-a facut sa renunt. Dupa succesul concertului de duminica seara si dupa interesul manifestat pe diferite forumuri de discutie de pe net, m-am razgandit. Cred ca este binevenita o istorie a celor de la Uriah Heep.

Era primavara anului 1969, cand Mick Box (n. 08.06.1947 – Londra) – chitara electrica si acustica, voce; David Byron (n. 29.01.1947 – Epping, Essex) – voce si Ken Hensley (n. 24.08.1945 – Londra) – orga, pian melotron, clavecin, vibrafon, percutie – se intalnesc in grupul SPICE, unde cantau coveruri din rockul britanic. Se hotarasc sa treca la o muzica mai serioasa si incep prin a-si schimba numele in URIAH HEEP, dupa numele crudului personaj din romanul David Coperfield al scriitorului Charles Dickens. Urmeaza cooptarea unui basist si a unui tobar, acestia fiind Paul Newton (ex The Gods), respectiv Alex Napier.

Mai toti membrii cantau din copilarie. Byron canta la orice eveniment era organizat la scoala sau n cartier, ajunsese chiar sa aiba compozitii proprii. Box canta la chitara de la 14 ani, acompaniind un duo vocal feminin din Londra, iar Hensley era chitaristul grupului Kit And The Saracens nca de la 11 ani!!!

Avandu-l ca manager pe Gerry Bron, Uriah Heep si ncepe activitatea n mici cluburi, curand ajungand n localuri celebre din Londra si Liverpool. La nceputul anului 1970 se editeaza albumul intitulat … Very @Eavy, Very @Umble, disc pe care apare si tobosarul Nigel Olsson (ex. Elton John). Albumul ajunge n cateva saptamani best seller n Anglia si patrunde n topurile de peste ocean. Succesul acestui prim LP face ca trupa sa editeze n numai cateva luni un nou album, Salisbury, ce va face ravagii n Anglia. Discul este la fel de heavy ca primul, insa solo-urile de chitara sunt mult mai substantiale. Piesa titlu a discului este interpretata alaturi de o orchestra de 26 de muzicieni, fiind un protest la adresa razboiului din Rhodesia. Urmare a succesului nebanuit al discului (disc de aur), urmeaza turnee n Anglia, Franta, Belgia, Olanda, Suedia, Elvetia, culminand cu un turneu de rasunet n S.U.A..

Urmeaza unele schimbari n trupa: Lee The Bear Kerslake (ex The National Head Band) l nlocuieste pe Alex Napier la tobe, iar basul este preluat de Paul Newton (n. 25.07.1950 – Liverpool) – ex The Downbeats, St. James Infirmary, Colosseum. Anul 1971 este cel al discului Look At Yourself, un nou album premiat cu aur, primit foarte bine de critica de specialitate. Acelasi hard & heavy, dar presarat tot mai mult cu elemente progresive. Urmeaza un nou turneu american, un nou succes… .

– continuare in numarul urmator –

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »