Urgenta la standarde europene

Magazin Salajean 25 octombrie 2007 0

Urgenta la standarde europene

* Lucrarile de amenajare a spatiului unde se desfasoara activitatea Unitatii de Primire a Urgentelor (UPU) sunt aproape finalizate, valoarea proiectului fiind de 1.200.000 de lei.

Managerul Spitalului de Urgenta Judetean Salaj – Zalau, Ioan Muresan, a declarat in cadrul conferintei de presa de ieri, ca lucrarile de amenajare a spatiului sunt realizate din fonduri primite de la Ministerul Sanatatii, Consiliul Judetean si din fonduri proprii ale spitalului.

Pana in momentul de fata amenajarile interioare ale partii drepte a spatiului, mai precis, incaperile unde se acorda ajutorul de urgenta sunt finalizate, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa primim si toate dotarile necesare, a spus managerul Muresan.

Valoarea lucrarilor interioare si exterioare prevazute in studiul de fezabilitate este de 1.200.000 de lei, cele interioare fiind in cuantum de 700.000 de lei. Din suma totala s-au cheltuit pana acum 500.000 de lei, eilalti fiind utilizati la restul lucrarilor. Primul obiectiv avut in vedere a fost reabilitarea spatiilor interioare destinate acordarii ajutorului de urgenta, mai apoi a cabinetelor si vestiarelor, urmand ca la final sa fie realizate reabilitarile exterioare. Cat priveste echipamentele medicale, acestea sunt achizitionate printr-un program finalizat de Banca Mondiala, in valoare de aproximativ 250.000 de euro, echivalentul a 750.000 de lei.

In alta ordine de idei, managerul Muresan a tinut sa mentioneze insemnatatea pe care o poarta noua denumire data unitatii spitalicesti. Denumirea oficiala nu inseamna o diminuare a rolului de spital judetean, ci o crestere a responsabilitatilor, in ceea ce priveste cazurile de urgenta din oras, a adaugat acesta.

A crescut numarul de externari

Ioan Muresan a spus ca in primele noua luni ale acestui an a crescut numarul de externari (22.429), cu 20 mai mult ca in aceeasi perioada a anului 2006. La Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) Salaj, in primele noua luni ale acestui an au fost consultati 29.973 de pacienti, cu 3.000 mai multi decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Cat priveste consultatiile din ambulatoriu, anul acesta au fost consultate 90.000 de persoane, cu 10.000 mai putine decat anul trecut. Motivul care a dus la cresterea numarului de pacienti consultati, este acela ca spitalele din cele patru orase nu mai rezolva partea de urgenta, responsabilitatea revenind cadrelor medicale ale Spitalul Judetean de Urgenta Zalau.

Cat despre fondurile alocate de Ministerul Sanatatii pentru reparatii capitale si investitii, acestea au fost in cuantum de 1.000.000 de lei, din care s-au primit: 350.000 de lei pentru reparatii capitale ale cladirea in care se afla sectia de psihiatrie, alte 350.000 de lei pentru reparatii a Sectiei de Urgenta, 250.000 de lei pentru achizitionarea celor doua generatoare de iluminat de siguranta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »