Unitati mobile pentru recoltarea sangelui

Magazin Salajean 28 februarie 2008 0

Unitati mobile pentru recoltarea sangeluiPotrivit unei legi adoptate luni de Camera Deputatilor, la nivelul fiecarui judet vor fi infiintate centre mobile de recoltare a sangelui. O parte din aparatura necesara, respectiv zece ambulante dotate corespunzator, a fost achizitionata printr-un proiect PHARE. Restul de aparatura ar urma sa fie achizitionat prin eliminarea beneficilor materiale (bonuri de masa) acordate donatorilor. Pentru achizitionarea a inca 37 de ambulante sunt necesari inca 925.000 de euro, adica mai putin de jumatate din suma cheltuita de la buget pentru bonurile de masa.

^Cel putin pentru inceput, nu cred ca centrele mobile de recoltare a sangelui vor da rezultate. Populatia nu este pregatita pentru donari onorifice, asa cum este cazul in alte tari ale Uniunii Europene, a declarat ieri doctorul Angela Badea, din cadrul Centrului de Transfuzie Sanguina Zalau. Ar fi normal ca fiecare persoana sanatoasa sa doneze sange macar o data pe an. Cu acest prilej ar avea parte si de un control medical amanuntit, care ar putea scoate la iveala anumite boli de care nu avea cunostinta. La noi, cei care doneaza o fac numai pentru partea materiala, respectiv bonurile de masa, o zi libera de la serviciu si facilitati pe transportul in comun, apreciaza sursa citata.

De la inceputul anului si pana in prezent au trecut pragul Centrului de Transfuzie Sanguina Zalau doar putin mai mult de 500 de donatori, ceea ce inseamna o medie de circa 10 persoane pe zi. De altfel, la nivel national, doar 1 la suta din populatie doneaza sange, iar stocurile acopera doar jumatate din necesar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »