Unii sălăjeni pot respira uşuraţi! Fertilizare în vitro cu bani de la stat

Magazin Salajean 4 mai 2011 0

Unii sălăjeni pot respira uşuraţi! Fertilizare în vitro cu bani de la stat

Ministerul Sănătăţii va demara, începând cu 1 iunie, Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, prin care vor fi asigurate fonduri necesare realizării procedurilor de fertilizare in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile. “Astăzi, în România există 19 unităţi sanitare publice şi private în care se realizează proceduri de feritilizare in vitro. În mod cert, programul se va derula în cele două centre din unităţile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrică Ginecologie “Panait Sârbu” (Maternitatea Giuleşti) şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Cluj –Napoca. Programul se va mai putea desfăşura şi în unităţile private care aleg să îl acceseze. Menţionez că instituţiile private care accesează acest program nu vor putea solicita de la pacient, coplată”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

În 2011, bugetul Programului de fertilizare în vitro este de 4 milioane de lei. Ministerul Sănătăţii va susţine financiar o singură procedură de FIV, în limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, dacă procedura se finalizează cu o naştere. Potrivit estimărilor autorităţilor centrale, anul acesta vor exista aproximativ 800 de cupluri beneficiare.

Criterii multiple

Unul din criteriile de includere în program prevede ca vârsta femeii să fie între 24-40 de ani, medicii specilişti alegând acest interval pentru că aici rata de succes a intervenţiei este cea mai mare, de 28,2 la sută. De asemenea, cel puţin un membru al cuplului trebuie să deţină cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România, şi cel puţin un membru al cuplului este obligat să deţină statutul de asigurat de cel puţin 24 luni.

Cuplul care doreşte să beneficieze de Programul respectiv trebuie să fie stabil, căsătorit de cel puţin doi ani, şi ambii membrii ai cuplului trebuie să nu aibă copil în viaţă. Pentru fiecare cuplu se suportă o singură procedură de fertilizare în vitro, indiferent dacă a mai avut sau nu o asemenea încercare, iar cuplu trebuie să fie autolog, adică se exclude donarea de ovocite, de spermă sau de mamă surogat. De menţionat că indexul de masă corporală al femeii trebuie să fie între 20-30 (criteriu ESHRE), adică să fie un raport între vârstă, înălţime şi greutate normal, iar rezerva ovariană – în limite normale probată de valoarea FSH sau AMH (femeia are rezervă de ovocite, n.r.).

Intrarea în program – pe bază de dosar medical

În două săptămâni, Ministerul Sănătăţii va publica normele metodologice de implementare a programului. Începând cu data de 1 iunie 2011, toţi cei care doresc să acceseze programul gratuit de fertilizare in vitro al Ministerului Sănătăţii pot depune dosarul medical, la alegere, în centrele care vor intra în programul gratuit al MS.

Dosarul medical, respectând criteriile de includere, va fi completat de unitatea medicală care asigură tratamentul cuplului, iar copia va fi transmisă la Ministerul Sănătăţii pentru evaluare. Pentru păstrarea confidenţialităţii, copia dosarului va cuprinde doar iniţialele numelui şi un număr de ordine.

La Ministerul Sănătăţii dosarul va fi evaluat de către o Comisie numită prin Ordin de ministru din care vor face parte cinci membri, doi medici ginecologi neimplicaţi direct în reproducerea umană asistată, un medic urolog, un reprezentant al societăţii civile (SOS Infertilitate). Comisia va fi condusă de un preşedinte desemnat de direcţia de specilitate din MS.

În cazul unui dosar aprobat, Ministerul Sănătăţii va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro, în două etape. În prima fază, se va achita procedura în valoare de aproximativ 1.200 de euro, iar în cazul în care procedura s-a finalizat cu o naştere, centrul va primi şi o bonificaţie de 300 de euro.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »