Unii maghiari au plans de Ziua nationala a Romaniei

Magazin Salajean 2 decembrie 2008 0

Unii maghiari au plans de Ziua nationala a RomanieiPresedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, saptamana trecuta, in fata a aproximativ sapte mii de participanti la un spectacol de campanie electorala organizat la Targu-Mures, ca maghiarii nu se pot bucura la 1 decembrie, aceasta data insemnand 70 de ani de agonie. Mai mult, presedintele UDMR a prezentat o harta a componentei etnice a Transilvaniei, conform recensamantului din 2002, in care teritoriile locuite preponderent de maghiari erau insemnate cu rosu. Pata rosie (de pe harta, n.r.) putea fi si mai mare daca nu exista Trianonul in 1920. Trebuie sa intoarcem roata istoriei. Sa fim uniti in orice clipa pentru viitorul nostru si al copiilor nostri. Ne doare Trianonul si ne doare 1918. Dupa alegeri e sarbatoarea nationala a Romaniei, dar evenimentul nu ne bucura, ne doare, pentru ca acea intorsatura a istoriei a insemnat 70 de ani de agonie. Nimeni sa nu ne ceara sa ne bucuram de aceasta zi, desi o respectam, a spus Marko Bela.

El a aratat ca, totusi, in 1 decembrie, maghiarii ar putea sarbatori victoria in alegeri a UDMR.

Contactat, liderul UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, a tinut sa sublinieze ca, in judetul nostru, contrar aparentelor, relatiile dintre romani si maghiari sunt ceva mai echilibrate decat in alte zone ale tarii: Asa cum am mai afirmat si cu alte ocazii, in Salaj, nivelul de convietuire dintre romani si maghiari este la un standard mai ridicat decat in alte zone ale tarii. Ca atare, sustine Seres Denes, si in acest an, o delegatie a UDMR Salaj nu va rata manifestarile dedicate Zilei nationale a Romaniei. Ceea ce, de altfel s-a si intamplat.

Cu toate acestea, insa, referindu-se la Tratatul de la Trianon, subiect abordat in discursul sau de la Targu Mures si de catre Marko Bella, presedintele UDMR Salaj precizeaza, destul de evaziv, insa pe intelesul tuturor, ca, in primul rand, cursul istoriei nu poate fi schimbat, ceea ce nu poate decat sa desparta populatia in doua categorii, de multumiti si, desigur, de nemultumiti. In istoria noastra au existat evenimente care, pentru unii, au fost de tristete, insa pentru altii au fost de o imensa bucurie. No comment.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »