Unicul crematoriu din Salaj – inchis in acest an

Magazin Salajean 22 ianuarie 2008 0

Unicul crematoriu din Salaj - inchis in acest an

Singurul crematoriu din Salaj, cel de la Spitalul Orasenesc Simleu, care deserveste toate unitatile spitalicesti din judet, mai poate functiona doar pana la finalul anului. Masura este inclusa in calendarul stabilit in anul 2005 de Uniunea Europeana si potrivit caruia spitalele care detin crematorii pentru incinerarea deseurilor periculoase sunt nevoite sa incheie contracte cu firme specializate in arderea deseurilor. Directorul adjunct al spitalului din Simleu, Zamfir Silaghi, ne-a declarat ca, dupa prevederile planului de conformare pe care l-a stabilit Agentia de Protectie a Mediului Salaj, crematoriul folosit de nu mai putin de cinci spitale si de aproate toate cabinetele medicale de familie din judet trebuie inchis pana la 31 decembrie 2008.

Dupa aceasta data, unitatile medicale salajene vor trebui sa gaseasca o alta varianta pentru arderea deseurilor ce nu pot fi depuse la deponia din Criseni. Cel mai probabil, se va apela la crematoriile din alte judete ori la firme care sunt specializate in asemenea activitate. O alta solutie pentru care s-ar putea opta la nivel judetean ar fi achizitionarea unui incinerator care sa fie montat la Simleu Silvaniei. Crematoriul pe care il folosim acum este din 1986, este vechi si nu corespunde deloc normelor. Pana acum cativa ani, insa, asa cum era, deservea inclusiv spitale din judetele invecinate. Acum trebuie inlocuit, a spus Zamfir Silaghi. Daca se va opta pentru ducerea deseurilor medicale la crematorii din alte judete, cheltuielile spitalelor din Salaj vor creste considerabil, pentru ca distanta va fi mult mai mare fata de cei doar 30 de kilometri, in medie, care sunt acum parcursi pana la Simleu.

Totusi, un raspuns in problemai deseurilor medicale l-ar putea avea Spitalul Judetean de Urgenta Zalau. Managerul Ioan Muresan ne-a spus ca aceasta unitate a fost prinsa intr-un proiect investitional gandit la nivel central prin care se aloca fonduri pentru amenajarea de crematorii. Deocamdata, insa, nu se cunoaste suma de care ar putea beneficia spitalul, dar ea va depinde de spatiile si complexitatea pe care o va avea crematoriul.

In prezent, Spitalul Judetean trimite spre incinerare la Simleu Silvaniei deseuri anatomo-patologice, in timp ce deseurile medicale periculoase (seringi, ustensile medicale etc.) sunt sterilizate in apartul medister si apoi trimise la deponia de la Criseni, impreuna cu deseurile obisnuite.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »