Ungurii de la E-Star îşi bat joc de zălăuani

magazinsalajean 27 februarie 2013 5
Ungurii de la E-Star îşi bat joc de zălăuani

VIDEO

Municipalitatea a găsit înţelegere în ultimul moment la reprezentanţii firmei E-Star ZA Distriterm, fostul distribuitor de energie termică din Zalău. Ungurii au
ameninţat Primăria Zalău că vor sista furnizarea agentului termic către unităţile de învăţâmânt şi către circa 300 de abonaţi casnici şi chiar au trimis o echipă de intervenţie care să întrerupă căldura. La insistenţele autorităţilor locale, oficialii E-Star au decis să lase garda jos şi să aştepte până ce Primăria va propune un preţ de achiziţie a reţelei.

Peste 10.000 de copii din instituţiile de învăţâmânt din Zalău şi câteva sute de abonaţi casnici ai sistemului centralizat de încălzire riscă să rămână fără căldură. E-Star ZA Distriterm a notificat Primăria Zalău, în cursul zilei ieri, că urmează să închidă reţeaua de transport a energiei termice, pe tronsonul dintre Kaufland şi centrul municipiului. Ba mai mult, a trimis o echipă care să se ocupe de închiderea reţelei.
Primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, a organizat de urgenţă o conferinţă de presă, în care a prezentat situaţia extrem de dificilă cauzată de intenţia societăţii maghiare: “E-Star ne-a notificat că din 27 februarie, de la ora 11, va închide reţeaua de transport, proprietatea lor şi că noi vom suporta toate consecinţele. Ba mai mult, va efectua demersurile necesare pentru continuarea cercetărilor penale pentru infacţiunea de tulburare în posesie. Nu ştiu dacă va fi vizată conducerea Uzinei Electrice, Primăria sau primarul. Oricum, închiderea magistralei ar reprezenta un adevărat dezastru”.
În opinia edilului, autorităţile locale au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a detensiona, de-a lungul timpului, situaţia: “Am purtat, în repetate rânduri, discuţii cu reprezentanţii E-Star vizavi de reţeaua ce era indispensabilă furnizării agentului termic. Am vrut să cumpărăm această reţea însă acest lucru nu era posibil decât în urma unei evaluări şi a unei negocieri. Cei de la E-Star Distriterm au ales să o vândă firmei mamă din Ungaria, ca să nu fie pusă sub sechestru”.
Pentru ca Uzina Electrică să poată începe furnizarea agentului termic, autorităţile locale au obţinut, la începutul lunii noiembrie 2012, o ordonanţă preşedinţială care le permitea să utilizeze reţeaua până la soluţionarea problemei. În 28 ianuarie, Curtea de Apel Cluj a anulat ordonanţa, “în principal pentru că ar aduce atingere judecării pe fond a acestei situaţii”, a precizat Căpîlnaşiu.
El consideră că E-Star a profitat de ”ultimul tren” şi a pus presiune asupra administraţiei întrucât sezonul rece se încheie peste o lună şi jumătate. În cazul în care societatea maghiară ar fi sistat furnizarea căldurii, municipalitatea era pregătită să facă o plângere penală pentru tranzacţie frauduloasă, întrucât la mijloc sunt bunuri care deservesc un serviciu public.
Din fericire, reprezentanţii societăţii maghiare au renunţat la intenţia de a opri căldura: “Am reuşit să ajungem la un acord cu administratorul firmei E-Star. Renunţă la închiderea reţelei, urmând ca noi să facem demersurile în privinţa evaluării şi achiziţionării acesteia, a menţionat primarul Zalăului.
Potrivit spuselor sale, evaluarea va fi încheiată până la sfârşitul acestei săptămâni, urmând să fie trimisă luni reprezentanţilor firmei E-Star. “Oricum, plata nu va putea fi realizată decât în luna aprilie, după aprobarea bugetului local”, a încheiat Radu Căpîlnaşiu.
Serviciul de distribuţie al agentului termic din Zalău a fost concesionat, prin licitaţie, în 2010, firmei E-Star Distriterm, municipalitatea deţinând 49 la sută din acţiuni, iar diferenţa aparţinând companiei E-Star din Ungaria, ce asigura şi managementul companiei. La semnarea contractului de concesionare, firma maghiară s-a angajat la o serie de investiţii şi modernizări ale reţelei de distribuţie, pe care le-a realizat doar parţial, motiv pentru care, în 2012, primăria Zalău a decis rezilierea contractului, “din vina exclusivă a E-Star”, a subliniat Radu Căpâlnaşiu.
Între timp firma E-Star a cerut falimentul, însă cererea de insolvenţă este contestată de către creditorii firmei, printre care se numără şi Uzina Electrică Zalău, căreia îi datorează circa 900.000 de lei.

Flavia Pintea

Comentarii

comments

5 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. dute 27 februarie 2013 at 21:19 - Reply

  da-i in puscarie de besinosi

 2. FIFI 28 februarie 2013 at 08:29 - Reply

  cand romanii bate joc de romani atunci OK. CAND INCHIDE APA LA 2-3 BLOC INTREG! ATUNCI NU SCIET NATIA PHUI!

 3. FIFI 28 februarie 2013 at 08:30 - Reply

  cand romanii bate joc de romani atunci OK. CAND INCHIDE APA LA 2-3 BLOC INTREG! ATUNCI NU SCRIETI NATIA PHUI

 4. anonim 28 februarie 2013 at 13:29 - Reply

  Domnuleeeeee Sandorrr nu te inflama asaaaa , tu esti ala care pui gaz pe foc, desi eu am crescut cu unguri in jurul meu si nu as concepe sa nu am unguri in jurul meu ca am avut multe de invatat si de la voi , darrr…. sti naiba ce fel de natie sunte-ti ca nu vreti sa aveti pe nimeni in jurul vostru , pe vecinii vostri nu ii vreti pe nimeni nu vreti …v-ar placea sa fiti numai voi.

 5. zorro 1 martie 2013 at 10:50 - Reply

  articol cu accente sovine evidente puteau sa fie si olandezi tot incercau sa taie caldura ca efectiv nu mai e o afacere profitabila,ala nu conteaza ca toata europa ne considera pe noi romanii tigani si hoti efectiv ti rusine sa deschizi gura si sa vorbesti romaneste la paris sau londra dar aici la noi in tara toata ziua ungurii sus ungurii jos,frate cati frustrati si cre ti noizi in tara asta minunata ,vai de capul nostru

Lasa un Raspuns »