Unele banci din Salaj percep comisioane ilegale

Magazin Salajean 4 august 2010 0

Unele banci din Salaj percep comisioane ilegaleAproximativ 35 de salajeni au depus reclamatii, luna trecuta, la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Salaj, nemultumiti de comisioanele practicate de institutiile financiar bancare care, conform noilor prevederi legislative, sunt ilegale. Printre aceste comisoane ilegale se numara: comisionul de depunere numerar pentru plata ratelor la credit si cel de retragere pentru sumele trase din credit. De asemenea, prin lege se interzice introducerea si perceperea de noi taxe, comisioane, tarife, speze bancare sau orice alte costuri aferente contractului, cu exceptia costurilor specifice unor servicii suplimentare solicitate in mod expres de consumator, neprevazute in contract si care nu erau oferite consumatorilor la data incheierii acestuia.

Potrivit comisarului cu drept de reprezentare si semnatura la CJPC Salaj, Claudiu Silaghi, in luna iulie, s-au inregistrat 35 de reclamatii impotriva bancilor in conformitate cu Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

De la intrarea in vigoare a acestei ordonante, din data de 21 iunie, au fost eliminate mai multe comisioane practicate de banci prin contractele incheiate cu consumatorii, fiind declarate ilegale. Au ramas doar comisionul de analiza dosar, comisionul de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensatia in cazul rambursarii anticipate, costurile aferente asigurarilor, dupa caz, penalitati, precum si un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor. Prevederile noului act normativ se aplica atat contractelor noi cat si celor aflate in derulare, indiferent de valoarea acestora. Institutiile de creditare au la dispozitie 90 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei pentru modificarea prin acte aditionale a contractelor de creditare aflate in derulare in conformitate cu noile reglementari, a precizat Silaghi.

Insa tocmai prin aceasta perioada de 90 de zile si-au gasit creditorii o portita in lege prin care sa practice in continuare comisioanele ilegale. Claudiu Silaghi a mentionat ca institutiile bancare se foloseau de acest termen ca o pasuire in aplicarea legii si nu un termen limita pana la care sa fie modificate contractele prin acte aditionale, ceea ce nu este corect. Potrivit acestuia, toate reclamatiile vor fi solutionate in cursul acestei saptamani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »