Un zălăuan își dedică timpul vacanței copiilor din cele mai sărace comunități din Columbia

Gelu Păcurar, un tânăr din Zalău în vârstă de 24 de ani, își petrece vacanța din acest an într-un loc îndepărtat, mai precis în Columbia. De fapt, nu este vorba despre o vacanță obișnuită, petrecută pe plajă sau pe cărări de munte. Este o vacanță pe care acest tânăr, alături de zece voluntari din alte țări, muncește zi de zi în beneficiul copiilor ce provin din cele mai sărace medii existente în orașul columbian Santa Marta Colombia. Un oraș al contrastelor, situat pe malul Mării Caraibilor, având o populație de aproximativ 400.000 de locuitori. “Proiectul nostru se derulează într-un cartier mărginaș al orașului, numit La Paz, cartierul cel mai sărac și vulnerabil, un loc cu probleme existențiale majore cărora oamenii, mai ales copiii, cu greu le fac față. Aici, refugiații din multe orașe ale Columbiei s-au retras în urma violențelor majore din anii ‘80 – ’90 ce au avut loc pe teritoriul acestei țări. Aici trăiesc și refugiați din Venezuela, o altă țară aflată la marginea prăpastiei ca nivel de trai și economie, orașul fiind relativ aproape de granița cu această țară”, ne-a spus Gelu Păcurar.

Câteva din activitățile importante desfășurate de această echipă de voluntari sunt legate de activități educative și recreative, dar și de strângerea de fonduri din care această asociație internațională să poată achiziționa diverse bunuri: haine, uniforme, rechizite și cărți, biciclete, încălțăminte și orice alt lucru care le-ar putea schimba în bine viața acestor copii.

Activitățile sunt desfășurate de 11 voluntari din România, Mexic, Lituania, Portugalia, Germania și Italia. Pe baza unui program săptămânal, acest grup de voluntari ia contact zilnic cu copiii, interacționează direct cu ei prin lecții despre sănătate, igienă, cultură, istorie, problema poluării și altele, activitățile fiind astfel concepute și organizate încât să fie pe înțelesul copiilor, atractive, simple și ușor de asimilat. Copiii află de la voluntari și reguli de comportament, soluții pentru rezolvarea unor situații de criză și primesc răspunsuri la întrebările sau curiozitățile lor. Nu lipsesc, evident, jocurile, activitățile în aer liber, micile competiții. “Am demarat și o campanie de strângere e fonduri pentru a veni în sprijinul copiilor cu o situație precară, aici sărăcia este un mod de viață, cel puțin în acest cartier mare al orașului, familiile au probleme financiare, copiii nu au acces la lucruri de bază cum ar fi uniforme sau pur și simplu haine obișnuite, rechizite, cărți. Uneori sunt necesare medicamente, alimente sau alte lucruri urgente. Copiii străbat distanțe mari pentru a ajunge la locul în care noi desfășurăm aceste activități, multe dintre ele le ținem la biserica din cartier. Încercăm, fiecare, să tratăm și separat copiii, așa cum este și firesc, pentru că fiecare copil are povestea lui, situația lui, greutățile lui specifice și de multe ori activitățile ori soluțiile pe care le căutăm nu se potrivesc în manieră de grup însă, evident, maniera de grup predomină și dă rezultate foarte bune. Campania de strângere de fonduri pe care tot noi am demarat-o, a adus, în doar câteva zile, vești bune pentru acești copii. Mulți dintre ei au primit deja uniforme, seturi de rechizite, cărți, chiar și biciclete, prioritate în acest ultimo caz având cei care străbat uneori pe jos chiar și cinci ore pentru a lua parte la aceste întâlniri cu voluntarii”, ne spune Gelu Păcurar.

Asociația AIESC –  o organizație globală, non-politică și non-profit condusă de studenți și recent absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior, din care face parte și zălăuanul Gelu Păcurar, desfășoară programul Global Volunteer în beneficiul copiilor din Santa Marta Colombia pe o durată de șase săptămâni. Mulți dintre voluntari, așa cum este și tânărul din Zalău, sunt sunt în vacanță în această perioadă, fiecare având, firește, locul său de muncă în țara de proveniență. Faptul că cea mai mare parte a timpului destinat în mod normal odihnei și activităților recreative personale este petrecut de fiecare voluntar alături de copii și în beneficiul lor face ca gestul acestor oameni cu suflet mare să fie cu adevărat unul de apreciat și un exemplu, totodată, pentru alții. 

Cei care doresc să doneze o pot face AICI.

Info suplimentare despre AIESC-Global Volunteer – AICI

 

 

 

Leave a Comment