Un singur zalauan a primit bani de casa de la stat

Magazin Salajean 13 mai 2010 0

Un singur zalauan a primit bani de casa de la statUn singur zalauan a beneficiat de subventia pentru construirea unei locuinte proprietate personala in cadrul programului national derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale, potrivit reprezen-tantilor municipalitatii. Persoana in cauza s-a ales cu suma maxima prevazuta de lege, respectiv 15.000 de euro.

In total, la Directia Patrimoniu din cadrul Primariei Zalau, trei tineri au depus cereri pentru a beneficia de subventii de la bugetul de stat prin programul amintit. Dintre acestia, unul singur a intrat in posesia banilor, dupa ce a finalizat dosarul si a depus toate actele justificative necesare acordarii subventiei. Un al doilea solicitant se afla in etapa de intocmire a dosarului, iar cel de-al treilea s-a retras, au mai spus oficialii Primariei.

Programul national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala a fost aprobat prin OUG 51/2006, modificata ulterior, si vizeaza subventionarea de la bugetul de stat cu 30 la suta, dar nu mai mult de 15.000 de euro, a pretului pe metru patrat din suprafata construita (in limita a maxim 81 metri patrati arie desfasurata construita).

De acesti bani pot beneficia persoanele fizice cu varste de pana la 35 de ani, care construiesc pentru prima data o locuinta prin credit ipotecar. Tanarul poate obtine o astfel de subventie doar o singura data, in conditiile in care acesta si membrii familiei sale nu au detinut niciodata o locuinta mai mare de 50 metri patrati si nu au primit un alt sprijin de la bugetul de stat. In schimb, trebuie sa detina un drept real sau de folosinta asupra terenului pe care se realizeaza constructia. Subventia se acorda si persoanelor sau familiilor ramase fara adapost, celor evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile sau chiriasii din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire.

In acest an, bugetul disponibil pentru program se ridica la 5 milioane de lei. Tot 5 milioane de lei au fost alocati intr-o prima faza si in 2009, bugetul fiind suplimentat ulterior la peste 10 milioane de lei. Anul trecut, de aceasta subventie au beneficiat 256 de familii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »