Un sălăjean din trei are permis auto

Mihaela Oprea 1 noiembrie 2012 1
Un sălăjean din trei are permis auto

Aproximativ o treime dintre sălăjenii care au împlinit vârsta majoratului deţin permise de conducere. La această dată, în judeţ sunt peste 63.000 de persoane care au dreptul de a şofa pe drumurile publice. Numai în decursul acestui an, au susţinut şi promovat examenul pentru obţinerea permisului de conducere peste 2.600 de sălăjeni.

Potrivit datelor existente la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Sălaj, în judeţul nostru figurează în evidenţe 63.551 de persoane care deţin permise de conducere. Dintre acestea, 43.124 sunt bărbaţi şi 20.427 sunt femei care au dreptul de a şofa pe drumurile publice.
Rezultatele preliminarii ale ultimului recensământ arată că sunt 217.895 de persoane în judeţul nostru. Dintre acestea, aproximativ 40.000 sunt preşcolari şi elevi. Prin urmare, aproximativ 178.000 de sălăjeni au trecut de vârsta majoratului. Raportat la numărul sălăjenilor care au permise de conducere, rezultă că aproximativ o treime din totalul populaţie majore a judeţului are dreptul de a şofa pe drumurile publice.
Numai în primele zece luni din acest an, pentru permisul de categoria B au fost programaţi pentru susţinerea examenului scris 8.075 de sălăjeni, fiind examinaţi circa 6.400 de candidaţi. Mai puţin de jumătate dintre aceştia din urmă, anume 49,39 la sută, au trecut de prima probă de examen, cea teoretică.
Promovabilitatea la proba practică a fost mai ridicată decât cea de verificarea cunoştinţelor despre legislaţia rutieră. Dintre cei 3.062 de candidaţi care au susţinut proba de oraş, au fost declaraţi admişi doar 1.797, rezultând o promovabilitate de 58,69 la sută.
În concluzie, promovabilitatea înregistrată în primele zece luni din acest an este de 28,46 la sută.

Mai bine pregătiţi “la sală”

Numărul total de candidaţi programaţi se ridică, în primele zece luni din acest an, la peste 9.800 de persoane, dintre care 7.872 au fost examinate. La proba teoretică au fost declarate ca admise 4.134 de persoane, rezultând un procent de promovabilitate la această probă de 52,81 la sută. Mult mai bine au fost pregătiţi sălăjenii “la oraş”, unde au trecut proba 2.612 dintre candidaţi, respectiv 65,37 la sută. În total, au fost declaraţi admişi 2.612 de candidaţi, promovabilitatea fiind de 33,97 la sută.
Numărul sălăjenilor care au devenit, în decursul acestui an, şoferi cu acte în regulă a crescut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În intervalul ianuarie – octombrie 2011 au fost programaţi 10.245 de candidaţi pentru obţinerea permisului auto, aproximativ 8.300 dintre aceştia fiind examinaţi. “La sală”, anume proba de teorie, au fost declaraţi admişi 4.072 de candidaţi, procentul de promovabilitate fiind de 48,85 la sută. La proba practică au fost examinaţi aproape 4.000 de candidaţi, dintre care 2.660 au fost declaraţi admişi. Procentul de promovabilitate în primele zece luni din 2011 a fost de 32,54 la sută, cu 1,5 la sută mai slab faţă de anul acesta.

Noutăţi la preschimbarea permisului

Permisul de conducere se distribuie prin poştă candidaţilor declaraţi admişi la examen, până la livrarea efectivă şoferul având o dovadă înlocuitoare a permisului auto. Modificările de legislaţie recente privind acordarea permiselor auto se referă la preschimbarea documentului. Astfel, începând de câteva zile, persoanele care vor să-şi preschimbe permisul auto trebuie să se prezinte la ghişeul serviciului unde vor primi cererea de preschimbare în formă tipărită. “Cererea de preschimbarea permisului auto nu va mai fi completată de către titularul actului, ci va fi tipărită electronic. Acesta va trebui doar să verifice corectitudinea datelor din această cerere, dovada eliberându-i-se pe loc. Ulterior, permisul de conducere îi va fi livrat persoanei în cauză de către factorii poştali”, a precizat şeful SPCRPCIV Sălaj, Remus Stanciu.
Potrivit sursei citate, o altă noutate se referă la faptul că personele care trebuie să-şi preschimbe permisul de conducere vor putea achita taxa de preschimbare direct la ghişeele serviciului, fără a mai fi nevoiţi să se prezinte la unităţile bancare.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

Lasa un Raspuns »