Un salajean din 55 lupta cu cancerul

Magazin Salajean 10 martie 2009 0

Un salajean din 55 lupta cu cancerul

Ultimii ani au adus pentru Romania o crestere ingrijoratoare a numarului bolnavilor de cancer, o boala care, netratata, duce la moarte, fiind una dintre cauzele principale de deces in tarile dezvoltate. Situatia este cu atat mai grava cu cat specialistii prevad aproximativ 2.000 de cazuri noi in fiecare an, boala ajungand sa afecteze persoane din ce in ce mai tinere.

In Salaj, in ultimii 2 ani au fost diagnosticate aproximativ 1.400 de cazuri noi de cancer, statisticile dovedind ca numarul bolnavilor creste cu fiecare luna. Astfel, fata de 2007, cand au fost diagnosticati cu aceasta boala 693 de salajeni, anul trecut acelasi diagnostic cumplit a fost dat altor 704 persoane. Persoanele cele mai afectate de aceasta boala sunt cele din mediul rural, aici fiind inregistrate de doua ori mai multe imbolnaviri decat in orase. Potrivit lui Mihai Cheseli, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, in comunele judetului au fost diagnosticate, anul trecut, 2.246 de cazuri, in timp ce in mediul urban numarul salajenilor nou diagnosticati cu aceasta maladie este 1.396.

In 2007 s-au inregistrat la nivel de judet 693 de cazuri noi de cancer, din care 256 au fost in mediul urban, iar 437 in cel rural. La sfarsitul anului 2007, in evidenta aveam 3.422 de bolnavi de cancer, carora li s-au adaugat, anul trecut, alte 704 de cazuri noi. Si de aceasta data, numarul de cazuri depistate este mai mare in mediul rural – 259, comparativ cu 445 de cazuri diagnosticate cu cancer in mediul urban al judetului, a spus Mihai Cheseli.

Potrivit sursei citate, evidenta anului trecut arata ca 3.642 de salajeni sufera de cancer, dintre acestia 2.246 provenind de la sate.

Din pacate, maladia este una grava, care rar poate fi vindecata daca tratamentul nu demareaza intr-o faza incipienta a bolii. Cei mai multi dintre bolnavi au fost diagnosticati cu cancer bronho-pulmonar

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »