Un salajean a primit teren in perimetrul poligonului Aghires

Magazin Salajean 14 ianuarie 2011 0

Un salajean a primit teren in perimetrul poligonului Aghires

Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, a declarat ca autoritatile municipale au fost notificate cu privire la o decizie a instantei de punere in posesie a unei persoane cu un teren amplasat in perimetrul poligonului Aghires. Situatia ar putea insemna solutionarea situatiei obiectivului militar respectiv in favoarea viitorului tronson II al centurii orasului, lucru care ar duce mai aproape administratia locala de realizarea celei de-a doua etape din soseaua ocolitoare pe care zalauanii o asteapta de 10 ani. Potrivit edilului, salajeanul a solicitat parcela in suprafata de 58 de ani la Reforma Agrara, castigand-o prin decizia instantei.

Cum acest caz ar putea sa nu fie unicul de acest gen, primarul intrevede o posibilitate ca Ministerul Apararii Nationale (MApN) sa fie convins sa renunte la poligonul Aghires, acum existand argumente suplimentare fata de cele aduse de autoritatile salajene pana in prezent. In plus, a spus Capilnasiu, poligonul Aghires nu este singurul din nord-vestul tarii unde se pot executa trageri cu armanent greu, asa cum sustin reprezentantii MapN.

Totusi, decizia instantei nu este definitiva, ea putand fi atacata la o instanta superioara, ca urmare mai trebuie rabdare pana povestea se va limpezi pe deplin.

Reamintim ca poligonul Aghires, peste care este prevazut sa treaca traseul soselei de centura, este organizat pe 26 de hectare si este utilizat atat de structurile M.Ap.N (unitatile militare din Zalau, Simleu Silvaniei, Oradea, Beius si Satu Mare, n.r.), cat si de alte structuri ale sistemului national de aparare, ordine publica si siguranta nationala. Din aceste considerente, reprezentantii MapN sustin ca poligonul nu poate fi desfiintat, ci trebuie sa i se gaseasca o alta locatie. Desi au incercat in repetate randuri sa ofere alte terenuri in schimbul obiectivului militar sus amintit, niciuna din variante nu a fost agreata de MapN.

Potrivit estimarilor facute de Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale, cea de-a doua etapa a proiectului are o valoare de circa 64 milioane de lei (fara TVA), in proiect fiind prevazuta existenta unui punct de jonctiune cu Autostrada Transilvania.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »