Un sălăjean la New York

Magazin Salajean 4 aprilie 2011 0

Un sălăjean la New York

Povestea cutremurătoare a veteranului de război Teodor Bodea, din Sînmihaiu Almaşului, va fi adusă în faţa publicului new-yorkez, în 15 aprilie, în cadrul unui spectacol care va deschide o serie de evenimente literare reunite sub tema „Vieţi remarcabile româneşti”.

Manifestarea culturală este concepută şi organizată de scriitoarea de origine română Ella Vereş, care locuieşte în prezent în New York şi care se va stabili, în viitorul apropiat, şi în România. După cum ne-a declarat, Ella Vereş conduce propria sa companie, Transylvanian ArtVentures, iar în decursul muncii sale a călătorit de nenumarate ori în România şi a adunat un material bogat bazat pe interviuri. „Unele interviuri au fost fructificate prin punere în scenă, atât în Cluj-Napoca, prin Universitatea Babeş-Bolyai, Catedra de Film şi Teatru, cât şi în New York, prin diferitele teatre cu care lucrez. În data de 15 aprilie, vom prezenta pentru prima oară publicului new-yorkez, la Ana Cristea Gallery în Chelsea,

<< O trecut şi asta >>, care este povestea cutremurătoare a veteranului de război Teodor Bodea, din Sînmihaiu Almaşului”, a spus Ella Vereş.

„Putea să povestească până am căzut laţi”

Aceasta ne-a declarat că l-a întâlnit pe sălăjeanul Teodor Bodea în 2009, când a revenit pe meleagurile Transilvaniei pentru a realiza o serie de interviuri. „În primăvara anului 2009, în timpul unei călătorii de lucru în Transilvania, locul de unde mă trag, am intervievat oameni obişnuiţi despre povestea vieţii lor. Unul dintre ei a fost Teodor Bodea.

L-am găsit în timpul unei şederi scurte în Sînmihaiul Almaşului. Dânsul era cunoscut pentru faptul că îi plăcea să vorbească despre cum a trecut prin al doilea război mondial. Ne-am întâlnit de câteva ori, atât în anul acela, cât şi în vara lui 2010, şi într-adevăr domnul Bodea putea să povestească până am căzut laţi”, ne-a spus Ella Vereş. Darul ales al sălăjeanului de a povesti „odiseea sa războinică” de-a curmezişul Europei, amintirile lui puternice despre ce i s-a întâmplat, dar şi ce simţea în momentul povestirii, au mişcat-o pe Ella Vereş şi i-au rămas în inimă. „De necrezut cum, supravieţuind ororii războiului, trâind înconjurat de moarte, nu l-a amuţit, ci dimpotrivă, îşi povesteşte viaţa cu înţelepciune şi umor. Loialitatea sa faţă de locul de naştere, recunoştinţa pentru oameni generoşi care l-au ajutat de-a lungul vieţii sale par să fie neistovite. Împărtăşesc vorbele dânsului pentru că au devenit o inspiraţie pentru mine şi sper că va fi şi pentru alţii. În vremurile acestea de corupţie generală, cinice şi tradătoare/neloiale, demnitatea sa, cinstea, harnicia trudnică şi responsabilitatea ce o arată familiei sale mi-au dat putere şi credinţă în oamenii pământului de unde mă trag”, ne-a mărturisit scriitoarea.

Spectacol bilingv

După ce textul va fi prezentat pentru prima dată în engleză, de Lennart Vretholm, la Ana Cristea Gallery, în New York, povestea va fi adusă şi în România, în diferite localităţi, în luna iunie. „În timpul redactării versiunii în engleză, am facut o înregistrare de laborator în limba engleză şi o cărticică pe care le punem la vânzare pentru creare de fonduri. Avem în plan o serie de lecturi publice în România, tot aşa documetate printr-o cărticică şi un CD în română. După aceea, am dori să publicăm textul într-o ediţie bilingvă.

Pe termen lung, am dori să avem un spectacol teatral atât în engleză, aici în SUA, cât şi unul în limba română, în România. Şi pe termen şi mai lung, cred că ar fi un material foarte bun pentru un film”, a declarat Ella Vereş. Scriitoarea a declarat că în ceea ce îl priveşte pe Lennart Vretholm, cel care va prezenta textul în engleză în faţa publicului new-yorkez, el este actor, muzician şi compozitor,, interpretând lunar roluri în piese inedite la diferite biblioteci din Brooklyn. „Face parte din viaţa teatrală încă din tumultoasa vreme a anilor şaizeci. Adeseori citeşte poeme şi acompaniază muzical la librării din Brooklyn”, ne-a spus Ella Vereş.

Lennart Vretholm a jucat în piesele lui Shaw, Wilde, şi Barrie cu A Company of Players în Manhattan la Cornelia Street Caf

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »