Un pensionar sălăjean, obligat să trăiască încă 76 de ani pentru a-şi achita datoriile

Andreea Vilcovschi 21 februarie 2013 3
Un pensionar sălăjean, obligat să trăiască încă 76 de ani pentru a-şi achita datoriile

Peste 500 de pensionari sălăjeni sunt executaţi silit de către Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Sălaj din cauza datoriilor înregistrate către diferite instituţii. Numărul celor cu popriri înfiinţate pe pensii este cu circa 15 la sută mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.
“CJP Sălaj are înfiinţate 509 popriri pe drepturile băneşti ale pensionarilor, în urma solicitărilor venite din partea executorilor judecătoreşti pentru neplata unor rate la instituţiile de credit. Acestora li se adaugă cererile de executări silite transmise de primăriile din judeţ pentru neplata amenzilor ori a impozitelor locale ori de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor”, ne-a declarat Mircea Pop, directorul CJP Sălaj.
Potrivit acestuia, cea mai mare datorie pe care o are de plătit un pensionar sălăjean se apropie de 269.000 de lei. În fiecare lună, vârstnicului îi sunt reţinuţi din pensie 295 de lei, ceea ce înseamnă că sălăjeanul ar trebui să trăiască încă 76 de ani pentru a-şi stinge debitul.
Creşterea numărului de sălăjeni pensionaţi care nu-şi mai pot plăti obligaţiile financiare se datorează, în cea mai mare parte faptului că oamenilor nu le ajung pensiile pentru a-şi acoperi toate nevoile, de la cele urgente, precum medicamentele, la cele elementare – hrana, îmbrăcămintea. În aceste condiţii, achitarea la timp a ratelor ori impozitelor este trecută pe ultimul plan. Din cei 509 vârstnici cu datorii, 69 au fost incluşi în lista rău-platnicilor în cursul lunii ianuarie, când au fost înfiinţate şi popririle.
Într-o situaţie mai specială se regăsesc 39 de pensionari din judeţ, cărora le sunt aplicate mai multe popriri.
Conform prevederilor Codului civil, pensionarului devenit debitor i se poate reţine cel mult până la o treime din venitul lunar net.

Comentarii

comments

3 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. ionion 21 februarie 2013 at 22:01 - Reply

  hai sa-i facem sa plateasca acesti tepari chiar daca ii obligam sa traiasca 100 de ani.Ce usor e sa faci doua miliarde sapte sute de lei vechi.Puscarie pana achita toate datoriile.

 2. mm 22 februarie 2013 at 11:02 - Reply

  Intrebarea logica ar fi cum a “reusit” sa aiba un asemenea debit ?In ce conditii (fara garantii ??!!) a luat credit ?
  Normal ar fi sa se execute garantiile , nu sa se astepte “n” ani …

 3. marius 23 februarie 2013 at 10:55 - Reply

  @ionion,numele tau musteste de inteligenta.Ar trebui sa te numesti anion.Cum va achita datoria daca este la puscarie mai “iuane” ?

Lasa un Raspuns »