Un număr de 16 sălăjeni – diagnosticaţi cu SIDA

Magazin Salajean 2 martie 2011 0

Un număr de 16 sălăjeni – diagnosticaţi cu SIDA

Cu toate că infecţia cu HIV nu înseamnă neapărat SIDA şi, prin urmare, nu înseamnă moarte, HIV şi SIDA sunt o mare problemă medicală a ultimilor 30 de ani care încă nu are o rezolvare. Tot ce au reuşit să stabilească specialiştii în urma studiilor efectuate de-a lungul anilor este că, depistată cât mai devreme, infecţia cu HIV poate fi ţinută sub control. Din păcate, odată ce a luat amploare, SIDA îl condamnă pe bolnav la moarte sigură. În Sălaj, 16 persoane se confruntă cu aceste crunte diagnostice zi de zi şi încearcă să le facă faţă prin tratamente costisitoare şi agresive.

Un număr de 16 sălăjeni sunt luaţi în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj ca fiind diagnosticaţi cu HIV/SIDA, această boală necruţătoare afectând de la minori până la adulţi. Purtătorul de cuvânt al DSP Sălaj, Mihai Cheşeli, ne-a declarat că întrecele 16 cazuri, există un minor încadrat în categoria de vârstă 0-1 ani. „Din cei 16 bolnavi, şase sunt din mediul rural, iar restul din urban. Majoritatea bolnavilor – nouă – sunt de sex feminin, iar şapte sunt de sex masculin”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt.

Toţi aceşti pacienţi, ca şi cei din judeţele limitrofe, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Bihor sunt luaţi în evidenţele Centrului Regional de HIV-SIDA de la Cluj, numărul total al celor aflaţi în listele acestei instituţii fiind de 240. Din ei, doar 212 urmează un tratament medicamentos, în timp ce restul fie refuză tratamentul, fie sunt înscrişi în alte studii clinice sau urmează tratamente naturiste, fie nu au nevoie deocamdată de tratament.

La nivel naţional, din cei peste 8.700 de bolnavi depistaţi cu infecţia HIV, doar circa 7.300 fac tratament antiretroviral, introdus cu succes începând cu anul 1996.

Depistarea timpurie este vitală

Ca la orice boală, depistarea timpurie este extrem de utilă pentru administrarea unui tratament eficient şi oportun, care nu permite sistemului imunologic să se deterioreze. Infecţia cu HIV nu înseamnă neapărat SIDA şi, prin urmare, nu înseamnă moarte, iar dacă este depistată cât mai devreme, infecţia poate fi ţinută sub control cu un tratament potrivit, combinat cu un stil de viaţă sănătos. De fapt, SIDA este ultimul stadiu al infecţiei HIV, ceea ce înseamnă că un pacient diagnosticat cu HIV, care respectă indicaţiile medicului curant şi care are grijă de modul său de viaţă are şanse mari să ducă o viaţă foarte apropiată de cea normală.

Testarea pentru depistarea HIV se poate face oricând şi este recomandată mai ales celor care au contacte sexuale neprotejate, cu mai mulţi parteneri. Rezultatele unui test se dau în şapte-zece zile, iar testul se poate realiza sub anonimat. În cazul în care persoana respectivă este depistată cu HIV, atunci trebuie să îşi refacă testul sub numele adevărat pentru a beneficia de îngrijiri medicale. În Sălaj, testarea se poate face contra cost la orice laborator autorizat, inclusiv la laboratorul din cadrul DSP, gravidele având gratuitate la laboratorul din cadrul DSP, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al acestei instituţii.

Tratament foarte scump

Costurile tratamentului pentru infecţia HIV sunt extrem de ridicate şi greu accesibile unei familii cu venituri medii.Tratamentul pentru un singur pacient cu HIV / SIDA variază între 1.000 şi 7.000 de lei, sumele fiind, însă, decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în cadrul unui program naţional ce are drept scop ţinerea sub control a acestei maladii. Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj, Claudiu Bârsan, ne-a declarat că pentru anul în curs, suma pe care judeţul a primit-o pentru derularea programului de tratament al persoanelor depistate cu HIV/SIDA este de 276.000 de lei. Banii sunt, desigur, insuficienţi, dar, probabil, în a doua jumătate a anului va exista o rectificare bugetară care va rezolva problema, acesta fiind modul în care au fost soluţionate lucrurile şi în anii trecuţi.

Boala trebuie declarată

Pentru ca boala să nu fie transmisă celor cu care bolnavii depistaţi cu HIV/SODA intră în contact, ea trebuie obligatoriu declarată în faţa partenerului sexual, a medicului curant şi în patologia invazivă, respectiv în cazul în care i se fac tratamente care implică sânge (injecţii, transfuzii etc.). Statisticile arată că în România, în 75 la sută din cazuri infecţia cu HIV este transmisă pe cale sexuală, la persoane heterosexuale, în 10 la sută din cazuri, infecţia este transmisă prin contact sexual cu persoane de acelaşi sex, în timp ce în 4,2 la sută din cazuri, boala se transmite de la mamă la copil.

De asemenea, în 2,7 la sută din situaţii infecţia HIV se transmite prin folosirea de ace nesterile pentru drogurile injectabile. Medicii susţin că o persoană tratată transmite în măsură mult mai mică infecţia altor persoane, chiar şi la contact neprotejat.

Dacă în România majoritară este transmiterea pe cale heterosexuală, în Europa de Est însă cele mai multe cazuri se datorează folosirii de ace infectate cu HIV pentru injectarea de droguri, iar în Europa de Vest trendul de transmitere este de la bărbat la bărbat, prin contact sexual.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »