Un nou termen pentru producatorii salajeni de lapte

Magazin Salajean 2 septembrie 2010 0

Un nou termen pentru producatorii salajeni de lapteAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Salaj face cunoscut ca, prin exceptie, pentru anul 2010, termenul-limita de depunere a cererilor pentru ajutorul acordat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) producatorilor de lapte de vaca din zone defavorizate, pentru prima etapa a fost 31 august 2010, iar perioada de depunere pentru a doua etapa este 15 septembrie-29 octombrie. Potrivit APIA, in Salaj, sunt considerate zone defavorizate comunele Cristolt si Zalha.

Pentru prima etapa, la APIA Salaj, au depus cereri 42 de fermieri care solicita sprijin pentru 197 capete vaci de lapte.

Potrivit HG 755/2010, de acest acest ajutor specific pot beneficia crescatorii de vaci de lapte, persoane juridice sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale constituite potrivit OUG 44/2008. Persoanele fizice neautorizate, potrivit actului normativ mentionat anterior, pot depune cererea, cu obligatia sa se autorizeze si sa depuna copie de pe certificatul de inregistrare la Registrul Comertului pana la data de 25.10.2010 pentru prima etapa si pana la data de 15 noiembrie cei care solicita sprijin in cea de-a doua etapa.

Solicitantii trebuie sa depuna cererea aferenta fiecarei exploatatii la Centrele Judetene ale APIA pe a caror raza teritoriala se afla exploatatia.

Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, producatorii de lapte trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Astfel, beneficiarii trebuie sa detina cota de lapte pentru livrari sau vanzari directe, iar efectivul de vaci de lapte pentru care solicita ajutor financiar sa fie inscris in Registrul National al Exploatatiilor. Totodata, efectivul pentru care se solicita ajutor specific anual trebuie mentinut in exploatatie pe perioada derularii schemei. Ajutorul specific se acorda pentru un efectiv cuprins intre doua si maximum 15 capete vaci de lapte.

Cuantumul ajutorului specific pe cap de vaca de lapte este de cel mult 100 euro si se calculeaza dupa finalizarea verificarilor, prin raportarea numarului de animale eligibile la plafonul de 22.447.205 euro, aferent acestei forme de sprijin.

Nerespectarea conditiilor de eligibilitate prevazute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, dupa caz, reducerea sau excluderea de la plata, respectiv penalitati sau sanctiuni multianuale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »