Un monument destinat renasterii satului Cheud

Magazin Salajean 19 august 2011 0

Un monument destinat renasterii satului Cheud

Ziua de 15 august 2011 va ramane vesnic intiparita in memoria locuitorilor satului Cheud, un sat asezat intr-un peisaj mirific din Valea Somesului Salajean. Prin initiativa unor fii ai satului, cu sprijinul autoritatilor locale, laice si ecleziastice, precum si cu sprijinul autoritatilor competente judetene, in curtea Caminului Cultural a fost dezvelit Monumentul inchinat cheudenilor ucisi in timpul celor doua razboaie mondiale.

Ceea ce speram anul trecut sa se intample, s-a intamplat de Sfanta Marie Mare, anul acesta, in prezenta unui numeros public, reprezentat de fii ai satului, dar si de invitati de onoare. Cu bucurie in suflet am primit in mijlocul nostru pe doamna Onorica Abrudanu, subprefect al judetului Salaj, precum si pe domnul Iuliu Nosa, deputat in Parlamentul Romaniei, care ne-au onorat cu prezenta, adresandu-ne cuvinte de apreciere si imbarbatare pentru a continua actiunile cu puternica semnificatie civica.

Despre semnificatia Monumentului a vorbit dr. Aurel V. David, un fiu al satului, care a realizat, pe parcursul mai multor ani, documentarea istorica privind satul Cheud, care a fost pusa la dispozitia Comitetului de initiativa pentru ridicarea acestui monument.

Ceremonia a inceput prin intonarea imnului de stat al Romaniei, aceasta realizandu-se conform cerintelor unui asemenea moment de inalta semnificatie patriotica. Monumentul a fost dezvelit, conform protocolului, de catre reprezentantii autoritatilor locale, asistati de invitatii de onoare. A urmat o slujba de pomenire, oficiata de catre parohii bisericilor ortodoxe din Cheud si din Napradea, precum si depunerea de coroane de flori, atat din partea unor institutii ale satului roman, cat si din partea unor urmasi ai eroilor martiri ai satului Cheud, ale caror nume au fost incrustate in placa de marmura a Monumentului.

In cuvantarile tinute cu acest prilej au fost apreciate eforturile depuse de catre fiii satului Cheud pentru inaltarea acestui Monument, care va constitui simbolul renasterii satului Cheud.

Un moment aparte l-a constituit inmanarea diplomelor de onoare din partea Primariei comunei Napradea pentru veteranii in viata ai celui de-al doilea razboi mondial, precum si indemnul de a fi mai buni, de a preveni razboaiele, adresat asistentei de catre unul dintre veterani, Gheorghe Ciurte.

Partea oficiala a ceremoniei a fost urmata de un modest program de cantece si poezii patriotice, interpretate de catre corul de copii scolari ai Scolii gimnaziale, cantece de jale pentru cei disparuti in cel de-al doilea razboi mondial, compuse si interpretate de catre rapsodul popular cheudean nonagenar Farcas Vilma.

O deosebita satisfactie a produs momentul artistic cu Angela noastra, adica cu doamna Angela Buciu, fiu al satului Cheud, care a avut alaturi de dansa doua tinere vlastare ale cantecului popular salajean, care au incantat auzul celor prezenti la ceremonie. De asemenea, preotul bisericii ortodoxe din Cheud, Paulin Ianc, a interpretat o priceasna, urmata de cantece mariane, interpretate de corul de femei si tineret al bisericii din Cheud.

Toti fiii satului, constienti de nevoia reinvierii acestuia, sunt mandri de ceea ce au realizat, hotarand ca in fiecare an, de Sfanta Marie Mare sa participe la comemorarea mosilor si stramosilor lor rapusi in mod salbatic in vremuri cand domnea ura intre oameni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »