Un milion de semnaturi impotriva cancerului de col uterin

Magazin Salajean 13 iulie 2007 0

The International Union Against Cancer, impreuna cu The European Cervical Cancer Association a lansat online, pe site-ul www.CervicalCancerPetition.eu, o petitie prin care cetatenii din Europa sunt chemati sa semneze pentru implementarea programelor de prevenire a cancerului de col uterin. Initiatorii isi propun strangerea a peste un milion de semnaturi pana la sfarsitul acestui an, iar lista va avea un rol hotarator in motivarea Comisiei Europene, a Parlamentului European si a guvernelor nationale in implementarea programelor aferente.

Maladia este cauzata de infectia cu virusul papilloma uman (HPV), infectie contactata pe cale sexuala si adesea asimptomatica. Ea poate fi depistata in stadii incipiente si in Romania, prin efectuarea anuala a testului Babes-Papanicolaou (Pap Test), la persoanele cu varste cuprinse intre 21 si 65 de ani. Noile tehnologii de depistare a cancerului de col uterin (citologia pe mediu lichid, serotiparea HPV si vaccinarea HPV) vor face parte din programele viitoare de screening organizat, astfel putandu-se preveni 80 la suta din cazurile de col uterin.

De mentionat ca, in fiecare an, in Europa, mai mult de 50.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer cervical/de col uterin, numai jumatate dintre cazuri avand sanse de ameliorare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »