Un milion de euro pentru centrul destinat bolilor rare

Magazin Salajean 18 februarie 2010 0

Un milion de euro pentru centrul destinat bolilor rare

Reabilitarea cladirii din Zalau ce urmeaza a gazdui Centrul Pilot de Referinta pentru Boli Rare va demara in luna martie si va costa circa un milion de euro, bani provenind in principal de la statul norvegian.

Imobilul, situat pe strada 22 Decembrie 1989, este in municipalitatii si a fost transmis in folosinta gratuita, in luna mai a anului trecut, Asociatiei Prader Willi Romania (APWR), pe durata a 10 ani. Dorica Dan, presedintele APWR, spera ca centrul sa fie dat in functiune in luna februarie a anului viitor, cu ocazia sarbatoririi Zilei Internationale a Bolilor Rare in Romania.

In luna mai a anului trecut, consilierii locali din Zalau au aprobat transmiterea in folosinta gratuita a Asociatiei Prader Willi Romania din Zalau, pe durata a 10 ani, a imobilului situat pe Str.22 Decembrie 1989 nr.9 in scopul derularii proiectului Parteneriat Norvegiano Roman (NoRo) pentru progres in bolile rare in vederea amenajarii Centrului Pilot de Referinta pentru Boli Rare.

Proiectul amintit a demarat anul trecut, are o durata de doi ani si isi propune imbunatatirea calitatii vietii persoanelor afectate de boli rare in Romania, prin acces egal la diagnostic timpuriu, tratament de calitate si servicii de reabilitare prin intermediul unei retele complexe si accesibile de facilitati si resurse.

Valoarea proiectului este de aproape doua milioane de euro, din care 1.874.138 euro este contributia guvernului Norvegiei, 80.000 de euro provin de la Ministerul Sanatatii, 8.000 de euro de la Consiliul Judetean Salaj si 12.000 de euro de la APRW. Consiliul Local Zalau a pus la dispozitie, asa cum precizam deja, cladirea unde va functiona centrul pentru boli rare. Cladirea, aflata intr-o avansata stare de degradare, va fi reabilitata cu circa un milion de euro, bani ce includ si dotarile necesare functionarii centrului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »