Un milion de dolari pentru refacerea drumurilor din Bobota si Sarmasag

Magazin Salajean 4 martie 2008 0

Un milion de dolari pentru refacerea drumurilor din Bobota si SarmasagComuna Bobota si localitatea Sarmasag vor primi, din partea Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM), finantare pentru proiecte de reabilitare a drumurilor in valoare totala de 1,13 milioane de dolari. Un proiect vizeaza modernizarea infrastructurii rutiere in comuna Bobota si are valoarea de 544.000 de dolari, in vreme ce un al doilea are ca scop modernizare arterei rutiere in satul Sarmasag, cu o valoare de 589.000 de dolari. Ambele finantari fac parte din etapa a II-a a Proiectului de Inchidere a Minelor, Refacerea Mediului si Regenerarea Socio-Economica, subcomponenta Infrastructura Municipala, finantat de Banca Modiala si Guvernul Romaniei, prin ANDZM. Reprezentantii zonelor amintite anterior au fost deja, saptamana trecuta, la ANDZM, unde au prezentat proiectele, acestea fiind apreciate pozitiv. Proiectele vor demara efectiv dupa a alta runda de prezentare, ce va avea loc de aceasta data in prezenta unei comisii interministeriale.

Strazile care sunt propuse pentru reablitare, prin pietruire sau asfaltare, in comuna Bobota, prin finantarea ce o vom primi prin proiect, sunt situate in toate cele trei localitati ale comunei, avand o lungime totala de circa 10 kilometri, a declarat luni Cornel Oros, viceprimarul comunei. Rezultatele estimate si impactul proiectului asupra comunitatii vizeaza, de asemenea, reducerea cu 50 la suta a costurilor de intretinere a drumului, cresterea capacitatii portante a strazilor pana la 8 tone, atragerea unui numar de 10 noi investitori in zona, crearea unui numar de 25 noi locuri de munca, cresterea nivelului de trai al locuitorilor prin imbunatatirea infrastructurii de baza si punerea in valoare a potentialului turistic de resurse naturale si umane in scopul dezvoltarii activitatilor de agroturism.

In cazul nostru este vorba de asfaltarea a aproape 5 kilometri din reteaua stradala a localitatii Sarmasag, afirma Keresztes Zoltan, primarul comunei Sarmasag. Durata de implementare a proiectelor este de 18 luni. Si in acest caz, se intentioneaza ca prin proiect sa se obtina reducerea cu 50 la suta a costurilor de intretinere a drumului, sa se atraga 20 noi investitori in domeniul serviciilor si productiei si 10 noi investitori in domeniul agroturismului, dar si sa se creeze 70 noi locuri de munca. Durata de implementare a proiectelor este de 18 luni, comunitatile locale trebuind sa participe la finantarea lor cu 10 la suta din valoarea totala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »