Un loc de muncă la 121 de sălăjeni

Magazin Salajean 6 mai 2011 0

Un loc de muncă la 121 de sălăjeni

Comparativ cu lunile anterioare, în această săptămână, în Sălaj, s-a înregistrat cea mai slabă ofertă pe piaţa muncii. Dacă în lunile anterioare Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj anunţa disponibile 90-100 de locuri de muncă, ba chiar 140-160 (spre finele anului trecut), la această dată au fost anunţate ca libere doar 56 de joburi în tot judeţul. Spun anunţate, pentru că aşa cum sublinia şi cu alte ocazii directorul AJOFM Sălaj, Romeo Sârca, numărul real al locurilor de muncă poate fi mai mare, acestea nefiind însă făcute publice (la agenţie) de către antreprenori. Comunicarea joburilor vacante la AJOFM este obligatorie, nerespectarea acestei prevederi se sancţionează conform legii cu 30-50 de milioane de lei vechi.

Reprezentanţii agenţiei de la Zalău monitorizează în această perioadă modul în care sunt anunţate de către angajatori locurile de muncă libere şi sunt decişi să ia măsuri împotriva patronilor care nu ţin cont de lege, din dorinţa de a îmbogăţi oferta de joburi pentru şomeri. Dacă până acum s-a ţinut cont de efectele crizei şi reprezentanţii societăţilor comerciale au fost doar avertizaţi, cei care vor fi identificaţi că sunt la a doua abatere de acest gen vor fi sancţionaţi, a avertizat Romeo Sârca.

Nu e de mirare această implicare a inspectorilor din cadrul agenţiei dacă ţinem cont că în momentul de faţă pentru un loc de muncă se …bat 121 de sălăjeni. La finele lunii aprilie, în evidenţele AJOFM Sălaj erau înregistraţi 6.792 şi în cursul acestei săptămâni erau disponibile doar 56 de joburi. Cele mai multe dintre acestea, 25, erau ofertate în domeniul industriei alimentare pentru: recepţioner (un loc de muncă), ospătar (12), bucătar (12). În domeniul serviciilor erau disponibile 20 de locuri de muncă, cele mai multe, 11, pentru conducători auto (pentru autocamioane de mare tonaj). În Sălaj la această dată mai sunt libere 11 locuri de muncă în industria confecţiilor. De remarcat este faptul că a scăzut cererea pentru mâna de lucru necalificată, acum e nevoie doar de cinci muncitori necalificaţi, faţă de alte săptămâni când pe piaţa muncii sălăjene erau ofertate 20-50 de locuri de muncă. În schimb, constantă şi scăzută a rămas oferta de muncă pentru personalul cu pregătire superioară, fiind libere doar două posturi (revizor contabil şi tehnician echipamente de calcul reţele).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »