Un evreu deportat la Auschwitz si-a regasit salvatorul din Simleu Silvaniei

Magazin Salajean 9 mai 2012 1

Un evreu deportat la Auschwitz si-a regasit salvatorul din Simleu SilvanieiO familie de evrei s-a aflat, ieri, la Simleu Silvaniei pentru a-l intalni si a-i multumi salvatorului lor, salajeanul Alexandru Chereches. Acestia au rememorat vremuri trecute in istorie si au parcurs drumul facut in urma cu 68 de ani pentru a scapa de deportarea de la Auschwitz.

Yosif Adler, unul din cei trei evrei salvati de Alexandru Chereches, l-a vizitat ieri, impreuna cu o parte a familiei sale, pe binefacatorul sau. Oaspetele s-a aflat pentru prima oara in Simleu Silvaniei din 1944, iar prin prezenta sa, asa cum remarca Daniel Stejerean, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din urbea de la poalele Magurii, s-a scris o pagina de istorie. A fost o intalnire istorica; Alexandru Chereches si Iosif Adler si-au amintit momentele traite in timpul razboiului. Prin marturia vie a acestor oameni, s-a scris o pagina de istorie si am reusit sa identificam ce a insemnat holocaustul pentru memoria evreilor de pe aceste meleaguri. De mentionat ar fi si faptul ca gestul simleuanului a insemnat nu doar salvarea lui Adler, si a colegilor sai, Katz si Lax, ci si a patru generatii de oameni, a 500 de persoane care constituie astazi familiile celor trei evrei, a sustinut Daniel Stejerean.

Directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Simleu Silvaniei ne-a povestit odiseea prin care a trecut Iosif Adler si modul in care acesta a fost salvat de Alexandru Chereches. Yosif Adler dupa ce a scapat din ghetou (dupa 19 martie 1944) a fost adapostit in podul casei unui politist din oras. A fugit de aici in padurea de la Bic unde s-a intalnit cu Lax si Katz. Alexandru Chereches, care era adjutant la jandarmii maghiari (Levente), le ducea de mancare celor trei, impreuna cu tatal sau, pana cand au aflat ca padurea va fi inconjurata de unguri si nemti pentru prinderea fugarilor. Mama lui Alexandru Chereches a gasit o familie in Ciucea unde cei trei au fost ascunsi, iar ulterior, au fost preluati de o organizatie din Turda specializata in recuperarea evreilor transfugi (in peioada mai – iunie 1944). Prin aceasta intalnire si prin reconstituirea faptelor si traseului, astazi (ieri-n.r.) a fost inchis cercul istoriei, a aratat Daniel Stejerean.

Salvatorul celor trei evrei, Alexandru Chereches a implinit 85 de ani, a fost vitrinier si provine dintr-o familie de tarani romani. Yosif Adler are 88 de ani, a lasat in urma lui patru generatii, se bucura de stra-stranepoti (la fel si Katz), iar Lax are 40 de stranepoti.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. ROGER ADLER 23 martie 2015 at 00:35 - Reply

    i WOULD LIKE TO FIND OUT IF THIS YOSIF ADLER WHO WAS RESCUED IS RELATED TO ME. DOES ANYONE KNOW ABOUT HIS ANCESTORS. HIS FATHER AND MOTHER AND OR HIS GRANDFATHER. COULD YOU PLEASE PUT ME IN TOUCH WITH YOSIF ADLER’S RELATIVES.
    THEY CAN EMAIL ME AT BALDREAL@SBCGLOBAL.NET. CALL ME AT 210 273-5185 OR WRITE ME AT ROGER ADLER
    13291 HUNTERS VIEW
    SAN ANTONIO, TEXAS, 78230 USA.

Lasa un Raspuns »