Un dusman rupt din soare – insolatia

Magazin Salajean 25 mai 2007 0

Un dusman rupt din soare - insolatia

Insolatia ne poate tulbura linistea vacantei atat de asteptata si apare dupa expunerea indelungata la razele solare pe timp de canicula. Se instaleaza rapid atunci cand temperatura ridicata a mediului inconjurator este insotita de umiditate crescuta, insolatia fiind produsa de razele ultraviolete B.

Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Salaj informeaza ca, insolatiile repetate, constituie un factor nociv pentru copil si nu numai, deoarece exista pericolul aparitiei cancerului cutanat. Formele mai usoare se manifesta cu dureri de cap, febra mare, varsaturi, deshidratare si convulsii, pe cand cazurile mai grave pot produce mici modificari hemoragice in creier. Dupa vindecarea clinic a persoanele, care au prezentat forme mai grave ale insolatiei pot ramane cu pareze, paralizii si hemiplegii. In cele mai severe cazuri, dupa febra, varsaturi sau convulsii, bolnavul poate sa intre in coma si chiar sa-si piarda viata din cauza encefalitei severe, se arata in comunicatul de presa remis de ASP Salaj.

Cum putem preveni insolatia?

Principalele recomandari ale medicilor in cazul caniculei sunt consumul a cel putin doi litri de lichide pe zi (care nu trebuie sa fie baute prea reci), fructe, legume, ceaiuri caldute sau la temperatura camerei, usor indulcite. Doctorii recomanda o alimentatie usoara, care sa includa alimente proaspete, fara prea multe calorii (carnea slaba preparata la gratar, lactatele, cerealele) si care asigura in mod constant hidratarea organismului. Populatia e sfatuita sa evite sau sa limiteze consumul de grasimi, dulciuri concentrate, alcool, tutun si cafea.

Un alt sfat al cadrelor medicale este sa stam cat mai mult in locuri racoroase, cu umbra si sa evitam iesirile si activitatea fizica (sport, gradinarit sau muncile mai grele), intre orele 12-16. Se recomanda plimbarile doar dimineata si seara. Pe cei care se incumeta sa faca plimbari atunci cand soarele este dogoritor, medicii ii sfatuiesc sa-si protejeze fata si ochii cu ajutorul unei palarii si al ochelarilor de soare, sa poarte haine de culoare deschisa, subtiri si comode.

In cazul insolatiei, victima trebuie transportata intr-o incapere bine aerisita si ventilata, trebuie culcata cu capul asezat mai sus decat nivelul corpului. Bolnavului i se va da sa bea apa si i se va aplica o punga de gheata pe frunte, cap si piept, dupa care se apeleaza de urgenta pentru asistenta medicala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »