Ultimul supravietuitor al masacrului de la Ip a murit in ziua comemorarii

Magazin Salajean 16 septembrie 2010 0

Ultimul supravietuitor al masacrului de la Ip a murit in ziua comemorarii

Gavril Butcovan, ultimul supravietuitor al masacrului de la Ip, a trecut la cele vesnice tocmai in ziua comemorarii a 70 de ani de la tragicele evenimente. Nascut in 20 iulie 1924, Butcovan a scris o carte-document intitulata O pagina de istorie scrisa cu sange, in care isi dezvaluia marea durere, clipele groaznice prin care a trebuit sa treaca in noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, la numai 16 ani, cand trupele horthyste au ucis cu brutalitate 157 de localnici din Ip.

Iata ce relata Butcovan in cartea sa: Bilantul masacrului pentru familia mea a fost unul apocaliptic. Alaturi de tata, Mihai Butcovan, stalpul casei, ce ducea greul gospodariei ca sa putem trai, au fost impuscati fratii mei: Maria de 18 ani, Vasile de 11 ani, Mihai de 8 ani, Ana de 5 ani, iar Paulina de 11 luni, a fost strapunsa cu baioneta in leagan de catre un militar hortyst. Mama a fost impuscata, dar a ramas in viata. Lovit de gloante, Dumnezeu m-a salvat si pe mine, alaturi de Ioan de 13 ani si surioara mea Floarea, ce implinise 6 anisori.

Desi acea perioada i-a marcat intreaga viata, Gavril Butcovan a reusit sa ierte:

O viata intreaga am fost obsedat de sentimentul singuratatii, dar acum sunt cu adevarat coplesit de acest sentiment. Am ramas singurul supravietuitor al Odiosului Masacru de la Ip, a carui inima inca mai bate. Pe retina mintii mele nu s-a sters niciodata culoarea sangelui tasnit in urma glontului tras asupra unor oameni nevinovati. In urechi simt golul amar lasat de bubuitul armelor in miez de noapte. Inca mai traiesc pentru ca sunt in masura sa rostesc cuvantul Ip. Va iert pe toti, pentru toate!

Gavril Butcovan va fi inmormantat vineri, 17 septembrie 2010.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »