Ultimul PDR: podul de la Lozna

Magazin Salajean 7 septembrie 2007 0

Desi Proiectul de Dezvoltare Rurala (PDR) s-a incheiat in Salaj, a mai ramas o investitie care trebuie dusa la bun sfarsit, si anume, podul ridicat peste Somes laLozna. Cum beneficiarii sunt locuitorii a doua comune – Lozna si Letca, autoritatile administratiilor locale au realizat investitia asociindu-se, fapt apreciat la nivel central de cei de la Unitatea de Implementare a Proiectului (UIP). Ionel David, specialist monitorizari si evaluari in cadrul UIP, a declarat ca, prin asociere, cele doua comune au reusit sa atraga fonduri mai multe decat daca investitia era derulata doar de o parte. Asocierea a fost unul din castigurile majore ale PDR, desi nu a fost tocmai usor pentru comunitati sa faca acest lucru. Cred ca i-a determinat mult faptul ca trebuia sa asigure si ele o contributie financiara si de aici nevoia de asociere, a spus specialistul UIP.

Valoarea totala a investitiei a fost de 1.8 milioane de lei, bani primiti prin PDR de la Banca Mondiala, la care se adauga contributia de aproximativ 500.000 de lei pe care trebuie sa o asigure cele doua comune (in medie, 230.000 de lei fiecare comuna). Cum bugetele locale nu permit o asemenea contributie, si in cazul in care Guvernul nu va putea veni in sprijinul administratiilor locale cu suma respectiva, o solutie la care s-ar putea opri edilii ar fi un credit bancar. Banii ar fi returnati in timp, iar podul ar putea fi terminat, ne-a declarat edilul.

Pentru ca au putut accesa fonduri mai multe, in loc de punte pietonala peste Somes, intre cele doua comune a fost construit un pod care va avea o sarcina portabila de opt tone. Vrem sa terminam podul pentru ca oamenii au nevoie de el. Pana va fi gata, cei care doresc sa treaca dintr-o parte in alta a Somesului cu masinile mici, trebuie sa apeleze la bac, dar dupa ce podul va fi terminat, vor putea trece raul pe el, a spus viceprimarul comunei Lozna, Avel Vale.

Potrivit acestuia, investitia este cea mai insemnata derulata in cursul acestui an la nivel local pentru ca rezolva legatura cu comuna Letca. In privinta lucrarilor, edilul ne-a declarat ca sunt finalizate 90 la suta, trebuind doar sa fie amplasate tronsoanele. Constructorul cu care Primaria Lozna a incheiat contract a fost SC Constructii Montaj Zalau, iar investitia a fost demarata in primavara anului trecut.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »