Ultimul “bastion” al pieţei centrale va fi demolat

Magazin Salajean 20 iunie 2011 0

Ultimul “bastion” al pieţei centrale va fi demolat

Deşi încă nici nu se discută de startul construcţiei viitoarei Hale Agroalimentare din Zalău, piaţa centrală e un adevărat furnicar. Pe locul fostei pieţe centrale a muncipiului, unde se va ridica hala, arheologii sapă de zor. La un pas de ei, utilaje mari de contrucţii şi autobasculante încarcă şi transportă pământul excavat din zona fundaţiei noului spaţiu comercial. Pe aleea fostei pieţe, unde mai pot fi întâlniţi vânzătorii şi florarii cu tarabele lor, zălăuanii se strecoară printre muncitori şi excavatoare, înotând în colbul fără sfârşit. Lumea bâjbâie în căutarea raionului de Lactate, care a fost găzduit în muribunda centrală termică, dar şi în găsirea unui loc pe unde să circule, pentru că la orele prânzului, autovehiculele sufocă ambele trotuare. Per ansamblu e o privelişte dezolantă. Chiar şi sediul Administraţiei Pieţei arată sinistru, interiorul e pustiu, spart, fără uşi şi fără geamuri. Doar cu un WC public.

Şantier pe toate fronturile

În piaţă e un adevărat şantier şi mult deranj. Totul, însă cu un scop. Până astăzi, municipalitatea intenţiona să elibereze o parte din fosta piaţă centrală pentru a continua lucrările de decopertare, spre Mall. Aşa cum am aflat de la Aurel Bican, administratorul Pieţei, este vizată o parte din aleea ce duce spre ieşirea din piaţă. De aici vor fi mutate patru chioşcuri (corturi comerciale provizorii) cu flori şi unul cu produse de panificaţie. Ele vor funcţiona în arcul fostelor magazine de lângă Valea Zalăului, în locaţia provizorie de pe str. Simion Oros nr. 1.

Lângă acestea vor fi găzduiţi vânzătorii de produse lactate care au beneficiat până acum de spaţiul din incinta centralei termice. Pentru ei au fost pregătite primele trei chioşcuri unde au la dispoziţie 24 de mese. Fiind cald, administraţia pieţei intenţionează, dacă va fi cazul, să monteze aici şi aparate de aer condiţionat, şi să instaleze trei combine frigorifice duble şi două frigidere pentru păstrarea nealterată a alimentelor. Aurel Bican a arătat că zece foste locaţii comerciale din vecinătate, de lângă vale, vor fi demolate. Locul liber va fi atribuit vânzătorilor de flori şi de produse tradiţionale care se află acum la intrarea din piaţă.

Cu toate că nu s-a precizat încă o dată exactă, urmează ca aleea principală din fosta piaţă centrală să fie închisă pentru ca activităţile constructorilor să nu fie perturbate de circulaţia zălăuanilor. Totodată, centrala termică este în curs de dezafectare, în vederea executării lucrărilor de decopertare şi descărcare arheologică care se fac pentru construirea halei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »