Ultima zi pentru depunerea cererilor la plăţile din zootehnie

Magazin Salajean 15 iunie 2011 0

Ultima zi pentru depunerea cererilor la plăţile din zootehnie

Fermierii sălăjeni mai pot depune doar astăzi cererile pentru subvenţiile la ovine sau caprine, deoarece termenul limită în cazul plăţilor naţionale directe complementare a fost stabilit pentru data de 15 iunie. Potrivit datelor prezentate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) până în prezent, a fost depus, la nivel naţional, un număr de 13.534 cereri, pentru un efectiv de 2.049.855 capete de ovine sau caprine. Ieri, la sediul APIA Sălaj, salariaţii insituţiei cu greu făceau faţă numărului mare de fermieri interesaţi de subvenţii.

Ca de obicei, românul lasă totul pe ultima sută de metri. Sălăjenii nu fac excepţie şi îşi depun solicitările în ajunul termenului anunţat pentru primirea cererilor. În acest moment (ieri-n.r.) stau la rând 200 de oameni, iar dimineaţă erau peste 500. Anul trecut au beneficiat de subvenţii pentru sectorul zootehnic 862 de fermieri din Sălaj şi sperăm ca şi în acest an numărul lor să depăşească 800. Credem că vom reuşi să preluăm cererile acestora în timp util, a menţionat Ioan Tărău, şef serviciu în cadrul APIA Sălaj.

Plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic se acordă producătorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, care deţin, cresc şi exploatează animale de producţie, identificate şi înregistrate în sistemul naţional. Pentru a beneficia de prima pe cap de animal pentru ovine sau caprine, producătorul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Astfel, efectivul din exploataţie să fie de minimum 50 de capete de femele ovine sau 25 de capete de femele caprine, care au împlinit vârsta de cel puţin un an până la data de 31 martie 2011. Efectivul de femele ovine sau femele caprine pentru care se solicită prima să fie înscris în Registrul naţional al exploataţiilor la data depunerii cererii şi trebuie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere până la data de 31 august 2011.

Cererea trebuie să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine sau caprine legal constituite în baza hotărârii judecătoreşti. La fel ca în anii trecuţi, dacă, în urma verificărilor, se constată diferenţe între numărul animalelor solicitat la plată şi numărul animalelor determinate (eligibile), se aplică reduceri sau excluderi de la plată. În situaţia în care raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 50 la sută, solicitantul este exclus de la plată pentru anul în care se face solicitarea primei pe cap de animal.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »