Uite canalizarea, nu e canalizarea

Magazin Salajean 18 august 2011 0

Uite canalizarea, nu e canalizarea Strada 22 Decembrie a fost, marti, din nou inundata din cauza gurilor de canal infundate. Pe timpul ploii torentiale, cea mai afectata a fost partea carosabila, fiind acoperita de cativa centimetri de apa. Ieri, am aflat de la Biroul de relatii cu presa al Primariei Muncipiului Zalau ca adminstratia locala se va ocupa, prin intermediul firmei Citadin SRL, de reabilitarea carosabilului distrus in urma ploilor abundente din seara zilei de marti, 16 august.

Inundatia aparuta in apropierea sediului Primariei Municipiului Zalau a fost cauzata de supraincarcarea retelei de canalizare menajera, care a refulat, distrugand si carosabilul. Angajatii societatii Citadin, la cererea si pe cheltuiala Companiei de Apa, vor reface suprafata deteriorata. Le-am recomandat celor de la Compania de Apa sa gaseasca o solutie tehnica pentru a evita aceste probleme la canalizarea menajera, care, marti seara, s-a infundat, si ulterior vom face reparatiile”, a explicat Radu Nistorescu, administratorul municipiului Zalau.

Autoritatile locale ne asigura ca in privinta problemelor pe care le intampina locuitorii de pe strada 22 Decembrie 1989, se vor executa lucrari prin care sa se evite, pe viitor, producerea de inundatii in curti si beciuri. „Ne-am intalnit in aceasta dimineata cu reprezentantii Drum Construct (firma care s-a ocupat de acoperirea Vaii Zalaului) si vom incerca, in cel mai scurt timp, sa modificam gurile de canal si sa descarcam in Valea Zalaului canalizarea pluviala”, a mai mentionat Radu Nistorescu.

Retelele pluviale, inexistente

Nu numai retelele de canalizare menajera sunt vinovate de inundatiile frecvente produse in muncipiul Zalau. Sistemul de canalizare pluviala din urbea de la poalele Mesesului este aproape inexistent. Din cele aflate de la Biroul de relatii cu presa al Primariei Municipiului Zalau, chiar daca au existat astfel de retele in toate zonele orasului, cu timpul ele s-au deteriorat din cauza lucrarilor la sistemele de apa si canal. La aceasta data, in atentia administratiei locale, care a preluat acest sistem de la societatea Publiserv, in urma cu cativa ani, este strada 22 Decembrie si zona din apropierea supermarketului Kaufland. Anul trecut s-a refacut o parte a retelelor de canalizare pluviala din Bulevardul Mihai Viteazul, respectiv intre Mol si Gara CFR, portiune afectata de inundatii in urma cu cativa ani.

Principalul motiv pentru care acest sistem nu face fata volumului de precipitatii este starea avansata de degradare, produsa de-a lungul timpului, precum si faptul ca, intial, retelele de canalizare pluviala nu au fost proiectate pentru un debit asa de mare de apa. Mai mult, in multe zone din jurul blocurilor, s-au amplasat inca de pe vremea lui Ceausescu, camine pentru canalizarea pluviala, care nu duc nicaieri, intre ele neexistand nicio legatura, a precizat reprezentantul Biroului de relatii cu presa din cadrul primariei.

La sfarsitul acestei luni, se vor monta retele de canalizare pluviala pe strazile Decebal si Teodor Baconschi, zona Gradina Onului si Gradina Poporului. Deocamdata nu se pune in discutie, la nivel de municipiu, o lucrare ampla pentru refacerea intregii retele de canalizare, deoarece costurile necesare se cifreaza in jurul a catorva milioane de euro, suma de care nu dispune la aceasta data bugetul local. In schimb, in zonele in care pot aparea probleme, daca sunt sesizari din partea cetatenilor, edilii sustin ca pot interveni cu un utilaj (Unimob) al firmei Citadin.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »