UE Zalau a primit combustibil din rezerva de stat din inertie

Magazin Salajean 30 noiembrie 2007 0

Guvernul a acordat carbune energetic si pacura din rezerva de stat pentru 15 centrale termice din tara, printre care si Uzina Electrica din Zalau, cu scopul de a le asigura acestora functionarea pana la data de 31 octombrie 2008. Combustibilul a fost acordat de autoritatile centrale in sedinta ordinara de miercuri, 28 noiembrie, cu titlu de imprumut, pentru uzinele ce asigura energia termica locuitorilor din Zalau, Oradea, Arad, Bacau, Brasov, Timisoara, Govora, Calafat, Iasi, Pitesti, Resita, Ploiesti, Botosani, Alexandria si Giurgiu.

La nivel national, cantitatea de carbune energetic scoasa de la rezerva de stat si acordata cu titlu de imprumut este de 2.037.000,034 tone, pe cand cea de pacura este de 2.08940,391 de tone.

Toate bune si frumoase pana in acest punct. Lucrurile devin ciudate in momentul in care conducerea Uzinei Electrice Zalau sustine ca nu stie nimic de o asemenea masura, ca nu a cerut scoaterea combustibilului din rezerva de stat si ca, mai mult, Uzina Electrica din Zalau functioneaza pe gaz metan.

Nu am cerut carbune sau pacura din rezerva de stat. Noi functionam pe gaz metan, nu avem nevoie de combustil din rezerva de stat. E drept ca in Salaj exista o asemenea rezerva, autoritatile centrale trebuie sa o mute de aici, a spus Viorel Marian, directorul Uzinei Electrice Zalau. Potrivit acestuia, centrala termica din Zalau a fost trecuta in lista celor 15 beneficiare din inertie.

In prezent, in Zalau mai sunt racordati la aceasta retea de energie termica 1.200 de abonati casnici. La acestia se adauga scolile si gradinitele din municipiu, cel mai important client ramanand SC Tenaris-Silcotub SA. Reamintim ca, tot in aceasta saptamana, dar in sedinta de consiliu local, s-a aprobat majorarea pretului local pentru energia termica furnizata populatiei in sistem centralizat in 2008 si a cotei de dezvoltare. Astfel, tariful pentru energia termica furnizata si facturata anul viitor zalauanilor va fi cu 9,24 la suta mai mare decat cel platit in acest an. Gigacaloria va fi platita cu 130 lei comparativ cu 119 lei platiti pana acum.

Preturile si tarifele locale se ajusteaza pe baza metodologiei stabilite de autoritatea de reglementare compententa. In calculul preturilor se iau in considerare costurile justificate ale activitatilor de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice, inclusiv cheltuielile aferente dezvoltarii si modernizarii uzinei, cheltuielile pentru protectia mediului etc..

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »