UE da bani pentru incadrarea somerilor

Magazin Salajean 4 mai 2010 0

UE da bani pentru incadrarea somerilor

Firmele salajene care incadreaza someri, persoane din mediul rural, in varsta de peste 50 de ani sau cu handicap, dar si tineri fara pregatire, pot primi de la Uniunea Europeana intre 10.000 si 2 milioane de euro. Banii pentru completarea echipei sunt acordati din fondurile structurale pe dezvoltarea resurselor umane.

Pentru a beneficia de acest sprijin, concretizat in acoperirea unui procent cuprins intre 50 si 100 la suta din cheltuielile salariale cu noii angajati, intreprinzatorii trebuie sa completeze o cerere online pe site-ul www.fseromania.ro, pana cel tarziu in 31 noiembrie 2010. Cererea, care va cuprinde date legate de companie si de proiectul concret de recrutare a noilor angajati, va fi depusa inainte de a se parafa angajarea, sustin reprezentantii Autoritatii de Management a Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU). Fondurile nerambursabile se acorda pe perioada unui an sau doi, in functie de cat de grava este situatia personala a noilor angajati pe piata muncii, perioada in care acestia trebuie sa lucreze fara intreruperi.

Astfel, patronul va primi pana la 50 la suta pentru primele 12 luni dupa angajarea unei persoane defavorizate, 50 la suta din leafa pentru primele 24 de luni dupa angajarea unei persoane extrem de defavorizate (sunt in somaj de minim doi ani) si 75 la suta din salariul din primii doi ani dupa angajarea unei persoane cu handicap. Daca angajeaza un tanar fara nicio specializare, compania va primi si salariul unui lucrator vechi, scos din productie, pentru a-i fi mentor ucenicului. Acesta va primi salariul pentru patru ore. De asemenea, angajatorii mai trebuie sa faca dovada faptului ca posturile pe care vor angaja noii someri au ramas vacante nu ca urmare a reducerii de personal, ci in urma demisiilor, a pensionarilor pentru limita de varsta, prin reducere voluntara a timpului de lucru etc.

Nu au acces la fondurile UE intreprinderile din sectorul carbunelui, cele aflate in procedura de insolventa, cele cu datorii la stat sau cele care au fost somate sa inapoieze ajutorul primit ca urmare a deciziei Comisiei Europene.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »