Tutunul ucide anual 19.000 de nefumatori

Magazin Salajean 15 noiembrie 2007 0

Tutunul ucide anual 19.000 de nefumatori

Campania antifumat s-a intensificat in ultima perioada in Romania, capatand aspecte aproape agresive in ceea ce priveste avertismentele transmise fumatorilor prin mijloace directe si indirecte. Astfel, Fumatul poate provoca cancer, Fumatul blocheaza circulatia sangelui in artere, provoaca infarct miocardic si accident vascular celebral, Fumatul provoaca impotenta, Protejati copiii, nu-i lasati sa respire fumul dumneavoastra!, sunt numai cateva dintre sintagmele inscriptionate pe pachetele de tigari si diverse afise in vederea atentionarii consumatorilor cu privire la nocivitatea tutunului asupra sanatatii lor si a celor din jur. Deasemenea, Directiile Judetene Antidrog incearca o implicare a tinerilor, categoria sociala cea mai expusa la dobandirea viciului, in campaniile de prevenire si reducere a consumului de tutun. Cu toate acestea, tutunul ramane unul dintre cele mai consumate produse ce provoaca dependenta, alaturi de alcool, cocaina, heroina etc., in timp ce in Europa, in fiecare an, 19.000 de fumatori pasivi mor din cauza fumului expirat de fumatori se arata intr-un comunicat de presa remis de Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Salaj prin Compartimentul Promovarea Sanatatii. Institutia amintita mai informeaza ca in randul fumatorilor rata mortalitatii este cu 70 la suta mai mare decat la nefumatori, consumul de tutun provocand boli coronariene si cancer pulmonar. Important de stiut este si faptul ca mortalitatea cauzata de acest viciu este conditionata de numarul de tigari fumate, de vechimea ca fumator, expunerea ocupationala sau de mediu, asocierea cu alti factori de risc, de alte boli si de profunzimea inhalarii fumului. Dar, in general, incetarea fumatului este asociata cu o scadere a mortalitatii. Astfel, consumul de tutun asociat cu hipertensiunea arteriala si hipercolesterolemia face ca rata mortalitatii prin boli cardiace sa fie cu 60-70 de procente mai mare la fumatori fata de nefumatori.

Potrivit aceleiasi surse, fumatul este responsabil de 30 la suta din decesele de cancer. Si aici, riscul dezvoltaarii cancerului pulmonar este legat cantitativ de expunerea la fum. Astfel, barbatii care fumeaza un pachet pe zi sunt de 10 ori mai expusi imbolnavirii decat neconsumatorii, iar cei care fumeaza doua pachete pe zi sunt de 25 de ori mai expusi riscului aparitiei cancerului pulmonar. De asemenea, posibilitatea dobandirii bolii in discutie creste de 60 -70 de ori in cazul celor ce fumeaza timp de doi ani cate doua pachete de tigari in fiecare zi.

Un alt efect negativ al consumului de tutun, de data aceasta la femei, este acela ca acesta poate intarzia conceptia, iar in timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fizica si intelectuala a copilului. Mai mult, este dovedit ca nou nascutii mamelor ce au fumat in timpul sarcinii cantaresc cu 170 de grame mai putin decat ceilalti, crescand in acelasi timp riscul avortului spontan, al mortii fatului sau a nou-nascutului. Deasemenea, boala ulceroasa gastrica si duodenala este mai frecventa la fumatori, prin scaderea secretiei de bicarbonat de sodiu de catre pancreas. In acelasi timp, trebuie avut in vedere faptul ca fumatul duce la aparitia prematura a ridurilor faciale, a osteoporozei la femei si a disfunctiilor sexuale la barbati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »