Tutunul – prezent in viata tinerilor de la varste tot mai fragede

Magazin Salajean 9 noiembrie 2006 0

Tutunul - prezent in viata tinerilor de la varste tot mai fragedePotrivit datelor oficiale, in ultima perioada, varsta de la care incep tinerii sa fumeze a scazut foarte mult, iar efectele nu s-au lasat foarte mult asteptate. Astfel, frecventa bolilor asociate cu consumul de tutun a crescut ingrijorator. Conform studiului ESPAD 2004 (Programul European pentru Alcool si Droguri), in Romania 64% din tinerii cu varsta sub 16 ani fumeaza, iar 32% dintre elevi au fumat prima tigara inainte de a implini 14 ani, fumatul devenind, astfel, o boala a copiilor.

Sub sloganul Tutunul – letal sub orice forma sau prezentare, Organizatia Mondiala a Sanatatii a propus, in acest an, desfasurarea unor campanii antifumat. Scopul imediat este acela de a sublinia faptul ca toate formele sub care se comercializeaza tutunul sunt la fel de toxice. Iar formularile de genul Lights, Super lights etc, sunt doar niste masti sub care se ascunde aceeasi fata, care a ucis in lume, numai anul trecut, 4 milioane de oameni.

Avand in vedere toate aceste aspecte, Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj in parteneriat cu Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Salaj, si-a propus desfasurarea mai multor activitati pentru marcarea Zilei Nationale Fara Tutun (16 noiembrie). Potrivit lui Valer Merce – coordonatorul CPECA, se are in vedere implicarea intregii populatii, in special a copiilor si a tinerilor, in programe de prevenire a consumului de tutun. Toate acestea in scopul intaririi influentei factorilor de protectie si al reducerii influentelor factorilor de risc.

Legat de acest eveniment, saptamana viitoare vor fi organizate mai multe activitati culturale si sportive, ce se vor o alternativa de petrecere a timpului liber. Prin urmare in perioada 13 – 16 noiembrie la Scoala Simion Barnutiu din Zalau va avea loc un turneu de minifotbal pentru elevii din clasele V – VIII. Tot din 13 noiembrie, dar de aceasta data pana la sfarsitul lunii, respectiv 30 noiembrie, va avea loc o campanie de informare-educare-comunicare adresata elevilor din 25 de unitati scolare din judet, iar pe data de 16 noiembrie se va desfasura o actiune stradala de distribuire de materiale informative. In realizarea acestor actiuni CPECA si ASP vor avea alaturi, in calitate de parteneri, Centrul de Asistenta Psiho-Pedagogica din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Directia Judeteana pentru Sport, Directia pentru Tineret Salaj si Crucea Rosie.

In aceeasi ordine de idei, Guvernul a pregatit pentru anul 2007 o surpriza in plus fumatorilor. Ministerul Sanatatii si-a propus ca pe toate pachetele de tigari sa apara fotografii care sa-i determine pe fumatori sa renunte la acest viciu. Prin urmare, romanii fumatori vor putea alege intre imagini cu oameni pe patul de spital, la morga etc. Insa, pana atunci, pachetele de tigari vor suferi si alte transformari, in sensul ca avertismentele care sunt si acum prezente pe fiecare pachet, vor ocupa un spatiu mult mai mare, respectiv 30% din fata principala si 40% din fata secundara. De asemenea, vor disparea si denumiri precum Lights si Super lights.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »