Tutunul, drogurile si alcoolul, in randul tinerilor salajeni

Magazin Salajean 29 iunie 2009 0

Tutunul, drogurile si alcoolul, in randul tinerilor salajeniPentru a marca Ziua internationala de lupta impotriva consumului si traficului ilicit de droguri, stabilita pe data de 26 iunie, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj, in colaborare cu Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj, cu Directia de Sanatate Publica Salaj si Crucea Rosie – Filiala Salaj, vor desfasura, in urmatoarea perioada, o serie de actiuni propuse in cadrul unei campanii denumite Iti controleaza drogurile viata? In viata ta, in comunitatea ta… drogurile nu-si au locul. Scopul acestei campanii este de a consientiza opinia publica asupra pericolului pe care il reprezinta consumul de droguri pentru societate.

In Salaj, baza acestei actiuni va fi rezultatul unui studiu privind consumul de tutun, alcool si droguri in randul tinerilor din judet. Acest studiu a fost realizat in anul scolar 2007-2008 asupra unui efectiv de peste 400 de tineri din sapte unitati de invatamant din Salaj. Fiecare elev a avut de completat cate un chestionar de 38 de intrebari, daca sunt fumatori, daca sunt consumatori de alcool sau droguri etc. Rezultatele studiului au scos la iveala faptul ca aproape jumatate din cei chestionati au tras, cel putin o data, din tigara, dar, si mai ingrijorator, faptul ca asociaza fumatul cu o stare de relaxare, cu o placere, cu un hobby, respectiv peste 35 la suta. In privinta consumului de alcool, aproape jumatate din participantii la studiu au ajuns cel putin o data in stare de ebrietate. Din pacate, si alcoolul reprezinta pentru 50 la suta dintre tineri o modalitate de sporire a distractiei. Tot din analiza studiului s-a desprins faptul ca doar 2,1 la suta au incercat cel putin o data marijuana sau hasis, respectiv droguri ilicite. Un alt aspect pozitiv este ca aproape 90 la suta dintre subiecti nu vor sa incerce droguri din teama de dependenta, 85 la suta datorita tariei de caracter si 84 la suta din constientizarea pericolului pe care il reprezinta drogurile.

In consecinta, este bine de retinut faptul ca drogurile pot controla corpul si mintea consumatorilor, cultivarea si productia pot controla agricultorii, iar traficul poate controla comunitatea. Acolo unde drogurile preiau controlul, nici individul, nici familia si nici comunitatea nu mai sunt in siguranta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »