Turistii nu ar veni in Salaj doar pentru vizitarea castrelor

Magazin Salajean 7 februarie 2007 0

Turistii nu ar veni in Salaj doar pentru vizitarea castrelor

Desi UE are pregatita o suma in valoare de 78 milioane euro pentru dezvoltarea turismului local si regional in Regiunea Nord-Vest, iar Salajul este prezent in Programul Operational Regional cu un proiect ce propune circuitul castrelor romane, presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a declarat ca ar fi o problema in ceea ce priveste ocuparea turistului, care ar veni sa vada aceste relicve. Ar fi vorba de un circuit regional al castrelor romane, din care 3 sunt in Salaj – printre care Porolissum si Buciumi si unul in Turda. Avem, insa, o problema legata de modul in care am putea aduce turisti in tot cursul anului. Pentru ca, includerea acestui circuit in cel national, presupune crearea unor evenimente culturale, turistul nevenind aici doar ca sa vada aceste relicve istorice. Deci, ramane problema: ce-am putea organiza la Buciumi si la Porolissum, pe tot parcursul anului? Care sunt evenimentele de sezon, cele de referinta?, a ridicat problema Marc, fiind de parere ca acest lucru s-ar putea rezolva, partial, si prin consultarea cu Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Salaj, care ar putea sa vina cu propuneri de evenimente culturale, care sa umple timpul turistilor.

UE finanteaza doar lucrarile de infrastructura, respectiv accesul sau punerea in valoare a lucrarilor arheologice. Dar obiectivul proiectului este acela de a aduce turisti. Numarul acestora este cu atat mai mare, cu cat ceea ce se intampla la acele circuite este mai atractiv. Pe viitor, ne vom gandi, impreuna cu Centrul, in vederea organizarii unor evenimente si in aceste castre, a declarat Marc.

Dar, pana una alta, cel mai important proiect al CCPCTS, pentru acest an, este, asa cum a mentionat si directorul Cristian Contras, cel care vizeaza realizarea unei Case Traditionale Salajene, in care sa poata fi organizate fel de fel de intalniri traditionale, ca habele, obiceiuri de nunta etc.

Mai mult, pentru acest an, CCPCTS si-a alcatuit deja programul principalelor manifestari culturale. Acesta cuprinde, in mare, obiceiurile populare ale Lasarii Secului, in februarie, festivaluri de recitari de poezie, Serbari pastorale de Masuris, la Dragu si Pria – in mai, festivalurile tinerilor interpreti de muzica populara, festivaluri folclorice, tabere de dansuri populare etc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »