Turistii fug de Salaj, ca dracu de tamaie!

Magazin Salajean 28 octombrie 2011 0

Turistii fug de Salaj, ca dracu de tamaie!

Salajul se situeaza printre cele mai putin vizitate judete din tara de catre turisti. Potrivit unei analize realizate de Econtext, Salajul se afla pe locul 36 la nivel national, in ce priveste numarul turistilor inregistrati in capacitatile de cazare. Mai precis, in luna iulie au fost cazati 3.271 de oaspeti la unitatile hoteliere, de tratament, cabane, vile, pensiuni.

Econtext a remarcat ca in cursul lunii iulie, cel mai vizitat judet a fost Constanta, explicabil avand in vedere faptul ca litoralul este cea mai atractiva zona a tarii si ca perioada analizata se inscrie in sezonul cu cei mai multi turisti in zona. Pe primele trei locuri se situeaza: judetul Constanta unde au fost inregistrati 242.431 de turisti in cursul lunii iulie; Capitala, cu 103.323 turisti si judetul Brasov, cu 65.848 de vizitatori. Abia pe locul patru se afla judetul Prahova cu 33.855 de turisti, iar pe locul cinci este Sibiul, cu 29.291 de vizitatori. Una dintre cele mai pitoresti zone ale tarii, Maramuresul, se situeaza in acest clasament doar pe locul 19, cu 10.567 de turisti cazati.

La polul opus, se afla judetele care intrec Salajul, prin numarul redus de turisti pe care i-au avut. Este vorba de Giurgiu (cu 3.261 de vizitatori). Botosani (3.157), Olt (1.997), Teleorman (1.232), Calarasi (930).

Asa cum au remarcat specialistii de la Econtext, judetele Prahova, Brasov, Constanta sunt vizitate preponderent pentru relaxare, iar Sibiul reprezinta deja o destinatie pentru turismul istoric. Valcea, care ocupa locul sapte, este vizitat atat pentru latura istorica (manastirile Cozia, Hurezi, cat si pentru statiunile balneare (Calimanesti, Caciulata, Baile Govora). Turismul ecumenic este destul de slab dezvoltat in Romania, daca punem in balanta faptul ca judetele Suceava, Neamt si Iasi se afla pe locurile 10, 13, si respectiv, 15.

Nu se poate spune, dupa valorile si obiectivele turistice ale Salajului, ca acesta nu ar putea fi atractiv pentru turisti. Judetul are o sumendenie de repere bine-cunoscute. Reprezentative sunt: Gradina Botanica de la Jibou, Castrele romane de la Porolissum Moigrad sau de la Buciumi si statiunea balneara Boghis. Totodata, palmaresul obiectivelor din judet care merita vizitate include: 15 arii protejate de interes national, Gradina Zmeilor, Rezervatia Peisagistica Tusa-Barcau, Poiana cu narcise de la Racas (comuna Hida), Padurea Lapis (comuna Nusfalau), Pesterea Magurici (comuna Ileanda), Zona Peisagistica a muntilor Plopisului, Izvoarele Barcaului. Totodata, Salajul are zeci de biserici de lemn (intre care le amintim pe cele de la Fildu de Sus, Sanmihaiu Almasului Baica, Racas); manastiri la Stramba, Balan, Bic, Rus; castele sau conace la Jibou (Wesselenyi) sau in Simleu Silvaniei (Bathory); bai termale nu doar la Boghis, ci si la Bizusa; pastravarie la Tusa, precum si muzee (la Zalau, Simleu Silvaniei, Bocsa si Bobota). De mentionat ca in ultimii ani in Salaj s-a dezvoltat turismul cultural, legat de organizarea festivalurilor folclorice, serbarile campenesti si pastorale. Pentru promovarea turismului in judet, Consiliul Judetean intentioneaza implementarea a doua proiecte cu fonduri europene. Este vorba de Circuitul Bisericilor de Lemn din Salaj, fiind vizate comunele Fildu de Jos, Sanmihaiu Almasului, Hida, Romanasi si Somes-Odorhei si Circuitul Castrelor Romane din judetul Salaj, care se va derula in comunele Mirsid si Buciumi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »