Turismul salajean, promovat din canoe

Magazin Salajean 17 mai 2010 0

Turismul salajean, promovat din canoe

Doi salajeni – tata si fiu – se pregatesc sa lanseze la apa o afacere mai putin obisnuita pentru partile noastre si al carei principal scop il reprezinta promovarea turismului local. Incepand din luna iunie, cei care iubesc aventura, dar si natura, pot petrece cateva ore simtind adrenalina unei expeditii cu canoea ori cu barca pe Somes si bucurandu-se de frumusetile meleagurilor salajene.

Initiativa lui Aurel Zaharie si a fiului sau, Gadiel, nu urmareste interese materiale. Somes Canoe Safari este un proiect ce a izvorat dupa o indelungata pasiune pentru barci. Am inceput cu o luntre veche, traditionala, iar mai apoi am achizitionat si o canoe canadiana. In prezent avem o barca de croaziera, cu opt locuri, si opt canoe canadiene, ne-a declarat Gadiel Zaharie.

Biolog de meserie, Gadiel Zaharie spune ca afacerea va functiona numai in perioada verii, cand cei interesati vor putea alege intre doua trasee: Cuciulat-Jibou si Jibou-Benesat, fiecare cu o lungime de 26 de kilometri. Excursiile, de una sau doua zile, vor avea si o parte stiintifica, pentru ca turistii vor avea ocazia sa admire arii protejate din bazinul somesean, precum Pestera Lii de la Cuciulat, vestita pentru desenele neolitice gasite aici, Stanii Clitului, o superba rezervatie peisagera, Gradina Zmeilor, Gradina Botanica de la Jibou, gresiile lui Rakocsi sau calcarele de la Rona, precum si ruinele cetatii lui Pintea si castelul Wesselenyi. Pe parcursul excursiei, turistii vor afla informatii despre flora si fauna zonelor vizitate, despre speciile protejate, iar in pauzele dintre traseele alese, vor primi lectii primare de alpinism, vor invata sa pescuiasca, sa utilizeze busola, sa traga cu arcul si cu arma cu aer comprimat.

Pentru o aventura de o zi, turistii vor plati 150 de euro/grup de opt persoane, iar cei care opteaza pentru excursia de doua zile, 250 de euro/grup de opt persoane.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »