Triplu eveniment la Badacin

Magazin Salajean 5 februarie 2008 0

Triplu eveniment la BadacinLa Badacin, in organizarea Parohiei Romane Unite cu Roma Greco-Catolica, s-au marcat duminica 135 de ani de la nasterea lui Iuliu Maniu, 55 de ani de la moartea sa si 75 de ani de la punerea pietrei fundamentale a Casei Nationale din Badacin (azi scoala). Au avut loc o liturghie arhiereasca la Biserica Greco-Catolica din localitate, parastas la Casa Memoriala Iuliu Maniu, depuneri de coroane si discursuri. Au fost prezenti episcopul greco-catolic de Oradea P.S. Virgil Bercea, impreuna cu Vicarul General Pr. Florian Gui, Vicarul Foraneu al Silvaniei Pr. Gheorghe Turcas, Rectorul Seminarului Sfintii Trei Ierarhi din Oradea Pr. Cristian Sabau, pr. paroh Cristian Borz, primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, primarul comunei Pericei, Bonczidai Csaba, presedintele PNTCD Salaj, Virgil Turcas, Cornel Grad, Liviu Garbea, Sorin Cosma, directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, Elena Musca, istoricul Marin Pop, Alexandru Tatar, cetatean de onoare al comunei Pericei, Gavril Butcovan, membri ai PNTCD Salaj, sateni.

Iuliu Maniu, 55 de ani de la moarte, 135 de ani de la nastere

Poate ca nu strica rememorarea datelor esentiale privitoare la Iuliu Maniu. S-a nascut la Simleu Silvaniei, judetul Salaj, in 8 ianuarie 1873. Tatal sau, Ioan Maniu, era nepotul de sora al lui Simion Barnutiu. Mama lui Iuliu Maniu, Clara, era fiica vicarului Silvaniei, Demetriu Coroianu. Iuliu Maniu a copilarit la Simleu si la Badacin. A urmat cursurile scolii primare din Blaj, dupa care a absolvit Liceul calvin din Zalau. A facut studii juridice la Cluj, Budapesta si Viena, in perioada 1891 – 1896, an in care si-a luat doctoratul. Intre anii 1898 – 1915 a fost avocat al Mitropoliei Romane Unite cu Roma din Blaj. A fost unul dintre artizanii unirii Transilvaniei cu Romania in 1918. Cu intreruperi, a fost presedinte al PNT intre anii 1926 – 1947 si prim-ministru al Romaniei in perioada 1928 – 1933. A fost arestat de autoritatile comuniste si judecat pentru inalta tradare. A fost condamnat la temnita grea pe viata, in noiembrie 1947. A murit in penitenciarul de la Sighet in 5 februarie 1953, trupul sau fiind aruncat intr-o groapa din Cimitirul Saracilor, de la marginea orasului Sighet.

Discursuri. 2008

Primarul Bonczidai Csaba a vorbit despre demnitate, sacrificiu si spirit de liniste. Istoricul Marin Pop a spus ca avem datoria morala de a reabilita memoria marilor inaintasi salajeni. Pr. Gheorghe Turcas a rememorat intamplari memorabile cu Iuliu Maniu. Baciul Vasile Oros din Badacin a vorbit despre Iuliu Maniu, asa cum l-a cunoscut. Dr. Liviu Garbea s-a intrebat de ce e asa putina lume, mai ales din Badacin, la un asemenea eveniment si de ce nu este nici in anul 2008 retrocedat conacul lui Maniu. Liviu Garbea a spus ca se intampla asemenea lucruri si pentru ca foarte putini romani urmeaza testamentul politic al lui Iuliu Maniu, si pentru ca mai sunt destui care urmeaza testamentul lui Stalin.

La Badacin, istoria

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »