TRICHINELOZA, un pericol ce poate fi evitat

Magazin Salajean 12 noiembrie 2007 0

In judetul nostru trichineloza continua sa produca pagube economice si numeroase imbolnaviri in fiecare an in randurile consumatorilor de carne de porc atat in mediul rural, cat si in mediul urban. Asemenea situatii nefericite apar in special in sezonul rece, in perioada sarbatorilor de iarna, cand se sacrifica traditional un numar mare de porci pentru consum familial.

Imbolnavirile in masa se declanseaza adesea cu ocazia unor evenimente importante cum ar fi nunti, botezuri, diverse alte mese festive unde se consuma importante cantitati de carne sau preparate din carne gatite fara un tratament termic corespunzator sau chiar consumate in stare cruda. Nu de putine ori, dupa astfel de momente placute participantii se imbolnavesc, sunt internati in spital, suportand mari suferinte, uneori cu urmari neplacute pentru tot restul vietii.

Motivul acestor imbolnaviri este consumul carnii si preparatelor din carne de porc sau vanat infestate cu larvele parazitului Trichinella spiralis provenite de la animale care nu au fost examinate de medicul vetrinar dupa taiere. Facem precizarea ca animalele in viata nu prezinta semne clinice de boala.

Multi consumatori ignora pericolul de imbolnavire pentru ca poseda cunostinte reduse despre acest perfid parazit, considera ca animalele pe care le-au crescut si hranit cu grija nu pot sa reprezinte un pericol pentru sanatatea lor.

Pentru evitarea imbolnavirilor de Trichineloza facem urmatoarele recomandari:

– solicitarea examenului trichineloscopic la fiecare porc taiat in gospodarie, prin prezentarea la cabinetul medicului veterinar a unor probe concludente recoltate din zonele de electie;

– aprovizionarea cu carne de porc numai din surse sigure in care se efectueaza controlul sanitar veterinar si evitarea achizitionarii carnii sau preparatelor din carne de vanat provenite din braconaj;

– consumarea carnii si preparatelor din carne numai dupa un tratament termic corespunzator.

In contextul celor prezentate sfatuim cititorii sa trateze cu intelepciune informatiile despre aceasta boala si sa se asigure ca este mai usor sa previi decat sa combati Trichineloza.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »