Trei variante pentru poligonul de la Aghireş

Magazin Salajean 15 martie 2011 0

Trei variante pentru poligonul de la Aghireş

Municipalitatea va relua discuţiile, împreună cu oficiali ai Ministerului Apărării, în vederea identificării unui teren similar celui de la Aghireş care să poată fi folosit ca poligon de trageri cu armament greu. Autorităţile zălăuane vor dezbate, astăzi, cu reprezentanţi ai Armatei, variantele de relocare a poligonului de la Aghireş, demers ce este grăbit de continuarea lucrărilor (etapei a doua) la şoseaua de centură a reşedinţei de judeţ. Discuţiile referitoare la acest aspect se poartă de ani de zile, municipalitatea încearcă de aproape 20 de ani să treacă poligonul în proprietatea sa. Administraţia locală şi-a arătat disponibilitatea de a face schimb de teren cu Ministerul Apărării, oferind alt teren într-o zonă care să nu afecteze dezvoltarea oraşului.

Primarul de Zalău, Radu Căpîlnaşiu a informat ieri că la solicitarea ministrului Apărării, astăzi va avea loc la Zalău o întâlnire între reprezenanţii ministerului care vor revedea locaţiile propuse, respectiv, de la Meseşeni şi de la Huseni, la care se adaugă o propunere de ultimă oră, venită tot din partea prefectului de Sălaj, aceea de a fi pus în discuţii poligonul de la Crasna.

Acum, în poligonul de la Aghireş nu se pot face trageri, terenul este încorsetat de construcţii şi de şoseaua de centură. Ar fi util, dacă l-am obţine, şi la protejarea Zalăului de inundaţii. An de an, oraşul este inundat de ploile torenţiale acumulate de pe versanţi. Reprezentanţi de la Apele Române ne-au recomandat să realizăm un baraj de retenţie a viiturilor, asemănător celui din Brădet. Studiul de fezabilitate este finalizat, investiţia ar putea fi amplasată între cele două dealuri de la Aghireş, urmând ca ulterior, să mai construim şi alte baraje pentru celelalte văi de pe Meseş, în acelaşi scop.

În ce priveşte şoseaua de centură, prim-edilul Zalăului a deplâns faptul că prin tergiversarea soluţionării situaţiei poligonului s-au pierdut etape din finanţarea proiectului şoselei ocolitoare şi a apreciat că după ce va fi rezolvat acest aspect rămân de găsit fondurile necesare continuării investiţiei. Totodată, vor mai rămâne de soluţionat şi cele câteva zeci de cereri de retrocedare a terenurilor din poligon, pentru care foştii proprietari aşteaptă despăgubiri de ani de zile.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »