Trei farmacii au ramas fara fonduri

Magazin Salajean 9 februarie 2007 0

Trei farmacii au ramas fara fonduri

La nivel national, Colegiul farmacistilor a amenintat, miercuri, cu proteste, daca modul de distribuire a fondurilor pentru medicamente nu se modifica, deoarece considera ca fondul de rezerva pe care il retine Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) este mai mare decat in anii precedenti. Farmacistii se plang ca fondurile de rezerva, care reprezinta 13 la suta din fondurile farmaciilor, pe langa faptul ca diminueaza bugetul pentru medicamentele compensate, ar putea fi folosit de catre directorii caselor de asigurari dupa bunul lor plac, fiindca nu sunt criterii clare de redistribuire a banilor in cazul in care se termina fondurile pentru farmacii. Acestia sunt de parere ca, in cazul in care plafonul medicamentelor se va epuiza in 15 zile, pana la sfarsitul lunii, serviciile catre populatie nu vor mai putea fi asigurate.

Lucia Calb, presedintele Colegiului farmacistilor, a declarat ca, desi fondul alocat farmaciilor este mai mare decat anul trecut, tot nu este suficient. De exemplu, in aceasta luna, aproape am epuizat fondurile pentru medicamente. Iar in ceea ce priveste retinerea celor 15 la suta din bugetul alocat farmaciilor, de catre CAS, nu mi se pare o decizie corecta. Anul trecut s-a mers pe principiul adresabilitatii, insa acum nu stiu cum va fi. Cei mai afectati vor fi bolnavii cu afectiuni acute si copiii.

Marius Tautu, director de relatii contractuale din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj, a spus ca bugetul pentru medicamentele compensate si gratuite alocate farmaciilor salajene este in valoare de 204 miliarde de lei vechi. Repartitia este facuta in functie de adresabilitate. Suma alocata farmaciilor, pe luna, este de 19,5 miliarde de lei vechi. In ceea ce priveste oprirea celor 15 la suta, pe plan local, din fondul alocat medicamentelor compensate si gratuite, directorul a precizat ca banii sunt retinuti conform Legii Finantelor 500/2006. Acei bani retinuti urmeaza a fi deblocati conform Legii Finantelor, in cursul anului bugetar respectiv, bineinteles, la solicitarea CAS-ului, a opinat Tautu. In momentul de fata, la nivel local, fondul alocat medicamentelor este mai mare cu peste 10 la suta, decat cel din anii trecuti. Pana acum, trei farmacii din judetul Salaj au epuizat fondurile pentru medicamentele compensate si gratuite pe luna in curs, respectiv: Farmo Med si SanaFarm din Zalau si farmacia Asclepios din localitatea Surduc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »